De Bunnerzandweg bij Donderen.
De Bunnerzandweg bij Donderen. (Foto: GroenLInks Tynaarlo)

‘Herstel van slechte toestand van zandpaden is niet altijd mogelijk’

Algemeen

TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo krijgt ongeveer 30 klachten per jaar over de slechte toestand van de zandpaden in de gemeente. Dat laat het college weten in antwoord op vragen van de fractie van GroenLinks.

De gemeente Tynaarlo onderhoudt de zandpaden ongeveer twee keer per jaar. ,,Het herstel van de zandwegen is niet altijd mogelijk, als het te nat is, te droog is of als het vriest kan er weinig hersteld worden aan de weg. Het is dan wachten op betere omstandigheden. Tijdens de natte periodes worden de wegen snel slechter als deze bereden worden, wij krijgen dan ook de meeste klachten erover. De afgelopen periode is er veel en langdurig regen gevallen, er wordt inmiddels gesproken over neerslagrecords. Dit maakt dat de meeste zandwegen de afgelopen tijd slechter begaanbaar zijn dan gebruikelijk en dat er minder of zelfs geen geschikte periodes zijn om de weg te herstellen.”

Door deze situaties zijn in Drenthe zandwegen in de loop der tijd verhard met klinkers of asfalt. In de gemeente Tynaarlo is dit volgens het college ook gebeurd. ,,Onze resterende historische zandwegen willen we behouden en het verharden is dan ook niet toegestaan. Een gevolg van deze keuze is dat de begaanbaarheid van de wegen en de bereikbaarheid van de achterliggende percelen een deel van het jaar sterk verslechterd.”

Volgens het college worden de schades het meest veroorzaakt door bestemmingsverkeer en heeft een verbod voor motoren en terreinauto’s geen groot effect. ,,De Zeegsersteeg en de Schipborgerweg kunnen afgesloten worden voor doorgaand verkeer, maar wij verwachting niet dat dit veel verschil gaat maken. Een groot deel van het verkeer is bestemmingsverkeer. Het niet bestemmingsverkeer zal in natte periodes snel geneigd zijn een alternatieve route te zoeken.”

Het college schat dat de gemeente in de periode van oktober 2023 en maart 2024 tussen de 180 en 250 extra uren aan werkzaamheden heeft gehad aan de verslechterde toestanden van de zandpaden.