De Kletspraot-kar van Tynaarlo Goed Gehoord heeft al veel dorpen in de gemeente Tynaarlo aangedaan.
De Kletspraot-kar van Tynaarlo Goed Gehoord heeft al veel dorpen in de gemeente Tynaarlo aangedaan.

Kletspraot-kar dendert door: van Vries naar Zuidlaren

Algemeen

VRIES/ZUIDLAREN - De koffiekar van Tynaarlo Goed Gehoord deed afgelopen zaterdag Vries aan. Het was een prachtige zonnige dag met veel mensen op straat en in de tuin: een goed moment om met hen in gesprek te gaan over het wonen en leven in Vries. Aanstaande zaterdag rijdt de kar door Zuidlaren: de negende kern die bezocht wordt. 

Tynaarlo Goed Gehoord is - mede gesteund door de gemeente Tynaarlo met een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds - met het project ‘Kletspraot’ goed op stoom. Met dit bewonersinitiatief worden de verhalen, ideeën en suggesties van inwoners van de gemeente Tynaarlo opgehaald. Hoe ervaren zij het leven in hun dorp, hoe verging het hen in coronatijd, waar is behoefte aan, wat gaat al goed en wat kan nog beter? De resultaten worden dit najaar aangeboden aan het gemeentebestuur en alle andere geïnteresseerden.

Na de zomer maakten Dirk Moes, Marc Willemse, Jeroen Veltheer, Eric Mol en Kees de Graaf - bijgestaan door andere enthousiaste vrijwilligers - eerst een ronde door Taarlo, Oudemolen en Zeegse. Afgelopen zaterdag was Vries aan de beurt. In een tocht rond het centrum van Vries kwamen veel inwoners op de koffiekar af en ontstonden goede kletspraatjes. Het initiatief heeft duidelijk aan bekendheid gewonnen en kreeg veel waardering.

Over het algemeen wonen mensen met veel plezier in Vries. Er zijn bijvoorbeeld straten bij waar inwoners al lang de traditie hebben om een straatfeest te organiseren, waarbij nieuwkomers dit gebruik overnemen van de eerste huishoudens die er destijds kwamen wonen. De kunst is om nieuwkomers er goed bij te betrekken, zo wordt gezegd. Zorgen zijn er wel over de toenemende leegstand van winkels in het dorp en voorzieningen die mogelijk verdwijnen, zoals het dorpshuis en zwembad Plons. Gelukkig komt de woningbouw in het dorp na jaren weer wat op gang. Er mogen zeker nog meer betaalbare woningen voor jongeren en ouderen bij.

Komende zaterdag (11 september) trekt de Kletspraot-kar van Tynaarlo Goed Gehoord door Zuidlaren. De start is om 10.00 uur bij sporthal De Zwet.