Kantinebeheerder Henk Bakker, wethouder Henny van den Born, VAKO-voorzitter Stef Drenth en adviseur Gezonde Leefstijl Nynke Niessink bij de uitreiking van het certificaat. (foto Persbureau Drenthe/Herman van Oost)
Kantinebeheerder Henk Bakker, wethouder Henny van den Born, VAKO-voorzitter Stef Drenth en adviseur Gezonde Leefstijl Nynke Niessink bij de uitreiking van het certificaat. (foto Persbureau Drenthe/Herman van Oost)

Certificaat ‘Gezondere Sportkantine’ voor voetbalvereniging VAKO

Algemeen

VRIES - Voetbalvereniging VAKO heeft gisteren het certificaat ‘Gezondere Sportkantine’ ontvangen. Dat betekent dat in de kantine van VAKO het maken van gezonde keuzes wordt gestimuleerd.

Anderhalf jaar geleden is de kantinecommissie van VAKO samen met Team:Fit aan de slag gegaan met het assortiment en de presentatie van gezonder eten in de kantine. Samen met Team:Fit-coach Wineke Holtrop is het aanbod aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo kunnen bezoekers van de VAKO-kantine kiezen voor bijvoorbeeld water, volkorenbrood en zuiveldranken zonder toegevoegde suikers. Deze gezonde producten worden ook prominenter gepresenteerd. Als extraatje ligt er bij VAKO ook fruit in de kantine. Dit gaat overigens niet ten koste van de frituur en de biertap: die blijven gewoon. Zo is er voor elk wat wils.

Namens de gemeente Tynaarlo kwam wethouder Henny van den Born het certificaat uitreiken. ,,Wij weten allemaal dat we ook in ons land gezonder moeten eten”, aldus Van den Born. ,,Daarom zijn de sportkantines zo belangrijk, want ook daar groeien onze kinderen en kleinkinderen op. Ook daar leren ze hun keuzes in eten te maken. Het is dan ook de perfecte plek om te laten zien en proeven dat gezond eten minstens zo lekker kan zijn als gehaktballen en frikandellen.”

Behalve Team:Fit was ook de Rabobank nauw betrokken bij het traject. De bank, die het stimuleren van een vitale leefomgeving als een belangrijk speerpunt hanteert, is trots dat ook VAKO als Rabobank-club het certificaat ‘Gezondere Sportkantine’ heeft behaald. De Rabobank beloonde de inzet van de VAKO-vrijwilligers dan ook met een cheque ter waarde van 200 euro.