De vraag naar wonen op het platteland is de afgelopen jaren flink toegenomen. (foto Buitenstate)
De vraag naar wonen op het platteland is de afgelopen jaren flink toegenomen. (foto Buitenstate)

Krapte op platteland stuwt woningprijs omhoog

Algemeen

ZUIDLAREN - Voorheen stonden er zo’n 600 vrijstaande en landelijk gelegen woningen te koop bij Buitenstate. Nu is dat nog niet eens de helft. De oorzaak: er is in 2020 een recordaantal plattelandswoningen verkocht, bijna 6500. En er is bijna geen nieuw huizenaanbod, waardoor de prijzen omhoogstuwen. Ook op het platteland.

Buitenstate-makelaars bepleiten daarom een flexibelere houding van gemeenten voor bestemmingsplanwijzigingen in het agrarisch gebied. Buitenstate, een samenwerking van veertig NVM-kantoren, is gespecialiseerd in landelijk wonen. Sinds 2017 houden zij de ontwikkelingen in dit marktsegment bij. In dat jaar werden er zo’n 3500 plattelandswoningen verkocht, nu dus bijna het dubbele. Met de toename van het aantal verkopen, stegen ook de prijzen mee. En ondertussen is er te weinig nieuw aanbod. In het laatste kwartaal van vorig jaar stonden er een krappe 2300 plattelandswoningen te koop. In het tweede kwartaal waren dat er nog ruim 3400.

In 2019 zat de gemiddelde transactieprijs rond de 500.000 euro. Nu, over de laatste kwartalen van vorig jaar, was dat 609.000 euro. En dat is de laatste jaren enorm omhooggegaan. In 2017 (kwartaal twee en drie) was dit nog 417.000 euro. Dat is dus een prijsstijging van bijna twee ton in vier jaar. Ook werd er toen veel minder verkocht: 1818 huizen in het tweede en derde kwartaal van 2017, tegenover 3379 in de tweede helft van 2020.

Toch is wonen op het platteland nog steeds vele malen goedkoper dan in de stad. De mediane transactieprijs voor vrijstaande woningen en woonboerderijen op het platteland zit momenteel op 3160 euro per vierkante meter. En dit was het vorige half jaar 2879 euro. Ter vergelijking: binnen de ring van Amsterdam betaalt men gemiddeld 7000 euro per vierkante meter.

Corona heeft de trek naar het platteland vermoedelijk versterkt. De verwachting is dat er - mede door de stikstofcrisis - veel boeren zullen stoppen. Buitenstate vraagt daarom aan gemeenten een positieve houding voor herbestemmingsprojecten op het platteland. Zij stuurt daarom binnenkort een brief naar de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Mede gezien het woningtekort, dat landelijk speelt, is er behoefte aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. Zeker op het platteland.

,,Momenteel is het voor particulieren vrij lastig om een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object”, vertelt Harry Lamberink van Lamberink Makelaars, één van de aangesloten landelijk wonen-specialisten van Buitenstate in Noord-Nederland. ,,Milieuregels zijn vaak de bottleneck. Toch is er veel vraag naar woon-werkbestemmingen op het platteland. Denk aan zorgboerderijen, B&B’s en andere ondernemers die wonen en werken willen combineren.”

Van een voormalig boerenbedrijf kan men gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw - of verbouw van de bijbehorende gebouwen - op het erf nog veel meer. Lamberink: ,,Naast voordelen als het tegengaan van verval en leegstaande erven, vergroot men daarmee ook de leefbaarheid op het platteland. Er is voldoende ruimte voor een moestuin of het houden van hobbydieren. Door samen op één erf te wonen kun je deze voorzieningen delen.”

Buitenstate ontvangt wekelijks aanvragen van mensen die een zorgboerderij, dierenpension of bedrijf aan huis willen starten. Momenteel is het pad daarnaartoe hobbelig en lang. Het duurt soms jaren voordat men wat vindt.

Om meer inzicht te krijgen in de woonwensen op het platteland, start Buitenstate een woonwensenonderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@buitenstate.nl.