De voormalige Bladergroenschool in Paterswolde.
De voormalige Bladergroenschool in Paterswolde.

Maximaal 148 asielzoekers in Bladergroenschool Paterswolde

Algemeen

PATERSWOLDE - In de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde worden de komende jaren maximaal 148 asielzoekers opgevangen. Dat zijn het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de gemeente Tynaarlo overeengekomen.

In de aanvankelijke bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente Tynaarlo werd nog gerept over maximaal 218 asielzoekers. Maar nu duidelijk is geworden dat alleen het daadwerkelijke schoolgebouw en de bijbehorende portierswoning gebruikt gaan worden voor het huisvesten van asielzoekers, is dit aantal naar beneden bijgesteld: naar 148. Het COA zal te zijner tijd ook de voormalige gymnastiekzaal van de Bladergroenschool in gebruik nemen, maar dan voor de realisatie van kantoorruimtes.

Op aandringen van de PvdA-fractie wordt het nieuwe maximumaantal opvangplaatsen voor asielzoekers opgenomen in een aangepaste bestuursovereenkomst. ,,Hiermee wordt onbedoeld tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden, die bezorgd zijn over het aantal opvangplaatsen in relatie tot de oppervlakte en ligging van deze locatie”, aldus fractievoorzitter Koos Dijkstra.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Tynaarlo ging vorige week akkoord met de vestiging van een asielzoekerscentrum in de Bladergroenschool. Drie raadsleden stemden tegen. Fractievoorzitter Peter van Es van Gemeentebelangen vindt dat in Noord-Nederland onevenredig veel asielzoekers worden opgevangen, in verhouding tot andere delen van het land. De VVD’ers Gezinus Pieters en René Spekschate wilden met hun tegenstem een signaal afgeven dat het communicatie- en participatietraject in hun ogen niet goed is verlopen.