Frédérique en Hugo van Asperen in de grote kijkdoos in de Laarkerk.
Frédérique en Hugo van Asperen in de grote kijkdoos in de Laarkerk.

Speciale pinksterdienst Zuidlaarder kerken met ‘schoenendoos van Goliath’

Algemeen

ZUIDLAREN - Nu de traditionele openluchtdienst op pinksterzondag vanwege de coronamaatregelen wederom niet door kan gaan, organiseren de samenwerkende kerken in Zuidlaren een speciale pinksterdienst die online te volgen is. Met daarin een bijzondere rol voor de ‘schoenendoos van Goliath’.

Vanwege de coronamaatregelen bleven de kerken in Nederland maandenlang leeg. De Dorpskerk in Zuidlaren laat inmiddels weer een handjevol mensen toe tijdens de diensten op zondag, maar in de Laarkerk wordt nog steeds niet gekerkt. De diensten zijn te volgen via internet. Een goed alternatief voor volwassenen, maar minder leuk voor kinderen. Nu er evenmin kindernevendiensten gehouden kunnen worden, kwam Joke Dorgelo met een bijzonder project voor de jeugd. Zij liet kinderen in de zes weken na Pasen een kijkdoos stapsgewijs vullen met de elementen uit het scheppingsverhaal: licht en duisternis (dag 1), het hemelgewelf (dag 2), de zee en de aarde met planten en bomen (dag 3), zon, maan en sterren (dag 4), levende wezens in zee en boven de aarde (dag 5) en tenslotte de landdieren en de mens (dag 6). Tegelijkertijd werd in de Laarkerk een reusachtige kijkdoos op soortgelijke wijze gevuld. ,,De schoenendoos van Goliath”, lacht dominee Wouter Slob. ,,Deze doos, gemaakt door onze stille kracht achter de schermen Piet Lugtenborg, was eerst woest en ledig. Maar tijdens de zondagse diensten, terwijl de predikant in beeld was, zorgde telkens een aantal kinderen voor de invulling van de doos. Er zijn vogels gevouwen van papier en afgelopen zondag hebben kinderen knuffeldieren meegenomen. Daarnaast zijn er zo’n 400 portretfotootjes van gemeenteleden in de doos gehangen.”

Frédérique van Asperen en haar broertje Hugo zijn twee van de kinderen die hebben meegewerkt aan het project. Zij hebben thuis op zeer creatieve wijze hun eigen kijkdoos gemaakt, en mochten de reusachtige doos in de Laarkerk enkele weken geleden voorzien van aarde en plantjes. ,,We zijn met kruiwagentjes vol zand de kerk in gelopen”, lacht Frédérique.

Normaal gesproken organiseren de samenwerkende kerken in Zuidlaren (Dorpskerk, Laarkerk, Ontmoetingskerk en rooms-katholieke kerk) en Anloo (Magnuskerk) op pinksterzondag een oecumenische openluchtdienst op het Dennenoordterrein. Die kan dit jaar wederom geen doorgang vinden. Daarom is achter de schermen hard gewerkt aan een speciale online pinksterdienst, die – net als de digitale kerstwandeling in december - is opgenomen op verschillende locaties. Wouter Slob zal tijdens de dienst vertellen over de uitstorting van de Heilige Geest, die met Pinksteren wordt herdacht. ,,Die komt aan over het water, en wervelt vervolgens over het dorp”, licht Slob vast een tipje van de sluier op. Uiteraard passeert tijdens de dienst ook de grote kijkdoos in de Laarkerk de revue. Slob: ,,Wij kunnen slechts door een klein gaatje in de kijkdoos kijken, maar God doorziet alles.”

De online pinksterdienst van de samenwerkende kerken in Zuidlaren begint aanstaande zondag om 10.00 uur. Tussen 11.30 en 13.00 uur kunnen belangstellenden de kijkdoos in de Laarkerk komen bekijken en er desgewenst mee op de foto. Uiteraard worden hierbij de coronamaatregelen in acht genomen.