Op zaterdag 6 november wordt er op tientallen locaties in Drenthe gewerkt in de natuur.
Op zaterdag 6 november wordt er op tientallen locaties in Drenthe gewerkt in de natuur.

Natuurwerkdag: iets terugdoen voor de natuur in de buurt

Algemeen

REGIO - Veel mensen hebben in de lockdown genoten van de natuur. Op zaterdag 6 november is het mogelijk om iets terug te doen voor de natuur in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. In heel Drenthe gaan jong en oud op zo’n veertig locaties aan de slag met veel mooie natuurklussen, zoals takkenrillen maken, bomen planten, heide opschonen, nestkastjes maken en veel andere activiteiten. Landschapsbeheer Drenthe nodigt iedereen van harte uit om mee te doen op één van de locaties.

Het thema van de Natuurwerkdag is dit jaar ‘biodiversiteit’. De natuurklussen zijn er dan ook op gericht om de natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in Drenthe. Slechts een fractie van de oorspronkelijke plant- en diersoorten is nog in Drenthe te vinden. Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig. Daarnaast is de Natuurwerkdag een mooie kans om zelf kennis te maken met groen vrijwilligerswerk of iemand hiermee te introduceren.

Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor basisschoolleerlingen worden er deze dag klussen georganiseerd, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in -en voor - de natuur. De leerlingen gaan aan de slag met het thema ‘biodiversiteit’. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en opdrachten. Op deze manier wil Landschapsbeheer Drenthe de jongere generatie inspireren om zorg te dragen voor de natuur.

Meer informatie over de Natuurwerkdag op 6 november en over klussen in de buurt is te vinden op www.natuurwerkdag.nl. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk.