Afbeelding

Marc Roth geeft lezing over Noord-Korea in Eelde

Algemeen

EELDE - Op uitnodiging van Culturele Raad Eelde houdt Marc Roth op woensdag 10 november in de Herberg van Hilbrantsz een lezing over Noord-Korea. 

In zijn verhaal ‘De verbeelde werkelijkheid’ neemt Roth belangstellenden mee naar het meest gesloten land ter wereld. Met zijn reisorganisatie Roth Spark Travel organiseert hij reizen naar Noord-Korea, een land waarvan men een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag. De plekken, plaatsen en dingen die men te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat men in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Zeker alleen of met een kleine groep zijn er soms echt wel mogelijkheden om buiten de gebaande paden te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit ziet men ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘westerse bril’? In zijn lezing geeft Marc Roth een inkijkje in ‘s werelds meest gesloten samenleving. Men zal ontdekken dat Noord-Korea méér is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’.

De lezing van Marc Roth in de Herberg van Hilbrantsz begint op 10 november om 20.00 uur. Het reserveren van kaarten is mogelijk via www.cultureleraadeelde.nl.