Statenlid Annigje Udinga en gedeputeerde Hans Kuipers bij het oranje verlichte provinciehuis.
Statenlid Annigje Udinga en gedeputeerde Hans Kuipers bij het oranje verlichte provinciehuis.

Provincie Drenthe doet mee aan Orange the World 2021

Algemeen

ASSEN - De provincie Drenthe zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen en heeft zich daarom aangesloten bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt het provinciehuis in Assen vandaag oranje. Ook elders in de provincie worden gebouwen oranje verlicht om aandacht te vragen voor het thema geweld tegen vrouwen. 

Gedeputeerde Hans Kuipers: ,,In onze provincie is ervoor gekozen om mee te doen aan de campagne. Wij steunen de strijd tegen geweld tegen vrouwen en tegen elke andere vorm van geweld. Maar liefst 45 procent van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt te maken met geweld. Om hier aandacht voor te vragen heb ik vandaag - de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen -samen met statenlid Annigje Udinga het oranje licht bij het provinciehuis aangestoken. Wij zijn medestander en willen ons inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. We hopen dat geweld tegen vrouwen afneemt – juist daarom vragen we hier aandacht voor. Vanuit de Sociale en Inclusie Agenda Drenthe maken wij ons hard voor een Drentse samenleving waarin iedereen zich veilig voelt.”

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland ‘preventie’. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn belangrijk, net als investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens erbij te betrekken.