Beeldhouwer Jef Depassé in een karakteristieke pose aan het werk.
Beeldhouwer Jef Depassé in een karakteristieke pose aan het werk.

Kunstenaar Jef Depassé uit Paterswolde overleden

Algemeen

PATERSWOLDE - Een kunstenaar laat het leven, maar zijn werk sterft nooit. Dat geldt zeker voor een beeldhouwer pur sang als Jef Depassé. Hij gleed op 22 december rustig weg in zijn karakteristieke woning aan de Hoofdweg in Paterswolde. Depassé werd 78 jaar. Hij was al geruime tijd ziek, maar werkte tot zes weken voor zijn overlijden nog door in zijn atelier aan de Industrieweg, waar hij zijn laatste werk in opdracht voltooide. 

Depassé maakte zowel figuratief als abstract werk van steen, hout en metaal. Kenmerkend voor zijn werk is de eenvoud en puurheid. Alles is teruggebracht naar de essentie. Eén van de vormen waarmee Depassé veel gestoeid heeft in zijn werk is de lemniscaat, als symbool van de wet van oorzaak en gevolg, van alles dat komt en gaat.

Jef Depassé werd geboren in Amsterdam in een kunstenaarsfamilie. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Norg. Depassé nam veel van de leefwijze van zijn ouders mee naar een leven waarin hij zijn creativiteit kwijt kon. Hij werd beeldhouwer en maakte daar naam mee, met name in de noordelijke provincies. Het vak leerde hij van Edu Waskowski. Depassé werkte mee aan het verzetsmonument van Waskowski, dat aan de Hereweg in Groningen staat.

Meer dan 50 jaar werkte Jef Depassé als beeldhouwer. Zijn beelden vonden hun weg naar particulieren, bedrijven en overheden. Zo staan er meer dan twintig beelden van hem in de openbare ruimte in dorpen en steden in Groningen en Drenthe aangekocht door gemeenten. Veel mensen hebben zijn werk gezien bij één van de open atelierroutes of bij één van zijn exposities bij Landgoed Lemferdinge, in de Hortus in Haren, bij Galerie De Herkenning in Wittelte of bij Galerie Huis ter Heide. Net voor zijn overlijden heeft Depassé één van zijn beelden geschonken aan Museum De Buitenplaats in Eelde, die deze schenking met beide handen heeft aangenomen. In de loop van het jaar zal het beeld daar in de tuin geplaatst worden.

Jef Depassé is er niet meer, althans niet lijfelijk. Zijn beelden blijven bestaan als een levende herinnering.