Afbeelding

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe daalt fors in tweede coronajaar

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal WW-uitkeringen is in het tweede jaar van de coronapandemie fors gedaald in de provincie Drenthe. 

De coronacrisis had vooral tijdens de eerste coronagolf veel invloed op de arbeidsmarkt, waardoor de WW-uitkeringen in 2020 stegen. Afgelopen jaar daalde de WW juist sterk en kwam lager uit dan voor de crisis. In december was de WW in Drenthe bijna een derde lager dan een jaar eerder.

Eind december telde Drenthe 5567 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam toe met 454 (+8,7 procent) ten opzichte van de vorige maand. Het is gebruikelijk dat het aantal uitkeringen in december stijgt. Dit heeft te maken met het seizoen en de afnemende werkgelegenheid in seizoengevoelige sectoren. Zo nam de WW met name toe vanuit de uitzendsector, bouw en horeca. Eind december was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ruim lager dan een jaar eerder (-30,2 procent). Sinds driekwart jaar ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Tynaarlo steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 8,1 procent van 320 naar 346. Eind vorige maand zat 2,1 procent van de beroepsbevolking in Tynaarlo zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 24,3 procent.

Eind december telde Nederland 191.775 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 189.228 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee toe met 1,3 procent. Daar staat tegenover dat de forse daling van de WW op jaarbasis in alle provincies zichtbaar is.