Natuur en Milieu Federatie Drenthe en BOKD willen weten hoe inwoners van het Drentsche Aa-gebied aankijken tegen de energietransitie.
Natuur en Milieu Federatie Drenthe en BOKD willen weten hoe inwoners van het Drentsche Aa-gebied aankijken tegen de energietransitie.

Onderzoek: hoe kijken bewoners Drentsche Aa-gebied aan tegen energietransitie?

Algemeen

REGIO - Hoe kijken inwoners van het Drentsche Aa-gebied aan tegen de energietransitie? Deze vraag staat centraal in een onderzoek dat Natuur en Milieufederatie Drenthe en BOKD laten uitvoeren. 

De Natuur en Milieufederatie Drenthe en BOKD ondersteunen lokale groepen en inwoners van het Drentsche Aa-gebied bij het maken van plannen voor de energietransitie. Het doel is het ontwikkelen van een gebiedsgedragen langjarige aanpak voor verduurzaming van de energievoorziening met behoud van ruimtelijke kwaliteit, erfgoed, landschap en natuur. Maar om een gezamenlijke visie te ontwikkelen willen de organisaties eerst weten hoe inwoners van het Drentsche Aa-gebied kijken naar deze energietransitie. De komende tijd voert het kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen hier een studie naar uit. Inwoners van het Drentsche Aa-gebied worden uitgenodigd een vragenlijst in te vullen.

Wat vinden inwoners belangrijk? En welke energiemaatregelen vinden zij passen bij het unieke gebied waarin zij wonen en welke juist niet? De resultaten van het onderzoek worden op verschillende manieren gebruikt. Op de eerste plaats vormen ze de gespreksonderwerpen voor vervolgbijeenkomsten met inwoners in het voorjaar van 2022. Zo willen NMF Drenthe en BOKD een preciezer beeld krijgen van hoe inwoners vinden dat met het thema energie in het Nationaal Park Drentsche Aa omgegaan moet worden. De studie zal leiden tot ‘Inwonersvisies Energietransitie Drentsche Aa’. Deze bundeling van visies kan dorpen en andere betrokken partijen helpen en inspireren om vorm te geven aan hun energieplannen en concrete projecten op het gebied van energiebesparing en -opwekking.

Inwoners van het Drentsche Aa-gebied kunnen de vragenlijst invullen via https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=psuq5t8s. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.