John Franke. (foto Leefbaar Tynaarlo)
John Franke. (foto Leefbaar Tynaarlo)

Tynaarlo roept op tot meer onderzoek naar longkanker

Algemeen

TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo gaat bij het kabinet aandringen op het invoeren van een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Een oproep van Leefbaar Tynaarlo-raadslid John Franke werd deze week unaniem gesteund door de gemeenteraad.

Franke is zelf longkankerpatiënt en weet als geen ander hoe deze ‘sluipmoordenaar’ zich in korte tijd kan ontwikkelen. ,,In februari 2016 zijn beide longen nog schoon en in maart 2020 - 4 jaar later - zit mijn rechterlong vol kanker, heb ik uitzaaiingen en ben ik opgegeven. Als ik - net als gebeurt bij onder andere borstkankeronderzoek - vanaf mijn 50e levensjaar iedere 2 jaar was gescand, dan had ik nu niet in een uitzichtloze positie gezeten maar was ik behandelbaar geweest.”

Volgens Franke wordt longkanker in 50 procent van de gevallen pas ontdekt in een stadium wanneer genezing niet meer mogelijk is. Een jaarlijks onderzoek kan de sterfte aan longkanker onder de hoogrisicogroep met zeker 25 procent laten dalen. Namens Leefbaar Tynaarlo diende Franke deze week dan ook een motie in om de noodzaak van bevolkingsonderzoek naar longkanker onder de aandacht te krijgen. Hij verzoekt het college van B en W een brief te sturen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de motie tevens door te sturen naar alle andere gemeenteraden in Nederland. ,,Zo kunnen we wellicht realiseren dat het kabinet de ogen open gaan, en dat het kabinet mee gaat werken om het aantal slachtoffers van deze meest dodelijke kankersoort drastisch naar beneden te brengen.”

De gemeenteraad van Tynaarlo schaarde zich unaniem achter de motie van Franke. ,,Dit doet mij veel. Ik ben zelf niet meer te redden, maar velen na mij nog wel.”