Ook de Drentsche Aa is buiten haar oevers getreden, zoals hier bij Schipborg. (foto Normen Vink)
Ook de Drentsche Aa is buiten haar oevers getreden, zoals hier bij Schipborg. (foto Normen Vink)

Extreme regenval zorgt voor wateroverlast

Algemeen

REGIO - De zware regenval van de afgelopen dagen zorgt in het werkgebied van waterschap Hunze en Aa’s voor flink wat wateroverlast.

Na een extreem natte zondag is ook vandaag weer de nodige neerslag gevallen. In totaal gaat het om circa 55 millimeter. Dit komt in het werkgebied van waterschap Hunze en Aa’s overeen met ongeveer 110 miljard liter regenwater. Dit is dezelfde hoeveelheid als normaal gesproken in de hele maand februari valt. Het waterschap verwacht vanaf dinsdag weer goed kunnen spuien en veel water te kunnen afvoeren naar zee. Vermoedelijk zal het twee weken duren voordat het water in het gebied weer terug is op het normale peil.

Langs het Noord-Willemskanaal, nabij de Witte Molen bij Haren, heeft het waterschap zandzakken neergelegd om hier de kering lokaal op te hogen. Ook bij het Foxholstermeer is vlakbij het treinspoor een kering opgehoogd met zandzakken om te voorkomen dat water vanuit het meer de naastgelegen polder in kan stromen. Op verschillende plekken langs het Winschoterdiep tussen Groningen en Hoogezand zijn bij scheepswerven noodkeringen geplaatst. Dit is een maatregel die het waterschap bij een bepaalde waterstand neemt om de scheepswerven en het achterliggende land te beschermen tegen hoogwater. Dinsdagochtend start het waterschap met dijkinspecties in het hele werkgebied.

In verband met hoogwater geldt een vaarverbod op alle vaarwegen in beheer van waterschap Hunze en Aa’s. Ook geldt vanaf vanavond 18.00 uur tot morgenavond 23.00 uur een scheepvaartverbod voor het Eemskanaal van Groningen tot Farmsum. Daarnaast geldt vanaf middernacht tot morgenavond 24.00 uur een vaarverbod voor het Winschoterdiep, het A.G. Wildervanckkanaal en de Rensel.