Molen De Wachter in Zuidlaren. (foto Normen Vink)
Molen De Wachter in Zuidlaren. (foto Normen Vink)

Radiozendamateurs bij De Wachter op Nationale Molendag

Algemeen

ZUIDLAREN - De Nationale Molendag staat dit jaar in het teken van het 50-jarig jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op zaterdag 14 mei is museum De Wachter in Zuidlaren gratis toegankelijk voor publiek. Een team van radiozendamateurs die elkaar doorgaans treffen op de Radioamateur Sociëteit Assen maakt er onder de call PA6DWZ verbindingen met andere radiozendamateurs en molens in Nederland.

De Wachter is een korenmolen, oliemolen en specerijenmolen. Daarnaast bezit het museum diverse werkende stoommachines. Zelfs een varende stoomboot ontbreekt niet. Tijdens de openingsuren zijn al deze onderdelen van het museum in vol bedrijf. De bakkerij in het gebouw naast de molen geeft de hele dag gevarieerde demonstraties en zorgt daarbij ter plekke voor heerlijk vers brood. Het authentieke kruidenierswinkeltje op de verdieping ademt de nostalgische sfeer van vroeger uit. Naast het parkeerterrein bevindt zich Dieks Dele, vernoemd naar de laatste moleneigenaar Diek Medendorp. In het gebouw zijn onder andere een werkende smederij, stelmakerij en klompenmakerij en een grote verzameling technische voorwerpen en gereedschappen uit vroeger tijden te vinden. Hier zijn zaterdag ook de radiozendamateurs aanwezig.

Radiozendamateurs maken verbindingen op de korte golf en de VHF-banden. Uiteraard worden er daarbij ook internationale verbindingen gemaakt met radioamateurs over de gehele wereld. De verbindingen worden in morse, ook wel CW genoemd, SSB en FM gemaakt. Of een oproep van dichtbij of van de andere kant van de wereld beantwoord wordt is een van de charmes van het maken van radioverbindingen op de korte golf. De aanwezige radiozendamateurs laten het graag zien en horen en vertellen graag over hun hobby.