De leden van vertelcollectief Kom op Verhoal in De Speulkoel in Anloo.
De leden van vertelcollectief Kom op Verhoal in De Speulkoel in Anloo.

Gedenkwaardige voorstelling in openluchttheater Anloo

Algemeen

ANLOO - Het vertelcollectief Kom op Verhoal heeft zondagmiddag een gedenkwaardige voorstelling verzorgd in openluchttheater De Speulkoel in Anloo. 

Op een bijzondere manier namen de mensen van het vertelcollectief de toeschouwers mee naar een dramatische gebeurtenis die zich bijna 100 jaar geleden afspeelde in het Westerkwartier, op de grens tussen de provincies Groningen en Friesland. En tegelijkertijd brachten ze in praktijk wat eeuwenlang gebruik was geweest. Want hoe werd kennis doorgegeven voordat het schrift was ontwikkeld en wij leerden lezen? Door verhalen natuurlijk. Zolang de mensheid rondloopt op aarde vertellen we elkaar verhalen en delen we kennis. Tijdens het werk, lopend of fietsend, ‘s avonds rond het kampvuur of aan de keukentafel. En de sterke verhalen worden bewaard voor de stamtafel. Voordat radio, televisie, Twitter en WhatsApp hun intrede deden werden belangrijke of ernstige en emotionele gebeurtenissen zelfs op rijm en op muziek gezet en werd het nieuws zingend doorgegeven; niet anders dan minstrelen en troubadours vroeger op professionele basis deden.

De voorstelling over IJje Wijkstra en Aaltje Wobbes, het verhaal over een liefdesgeschiedenis die eindigde in een bloedbad, begon met een centrale openingsscene in het theater. Daarna liepen de toeschouwers in groepjes een route door het Speulkoelbos en op verschillende plaatsen werden ze opgewacht door een verteller die zijn of haar visie op de geschiedenis of op de hoofdpersoon gaf. De slotscene, een hilarische bijeenkomst in de kroeg, speelde zich weer af in de Speulkoel, waarbij het publiek ook nog de gelegenheid kreeg mee te zingen met de prachtige accordeonmuziek. En dat alles in stralend voorjaarsweer.