Berend Botje heet de verkenners van de Tocht van Bommen Berend welkom in Zuidlaren.
Berend Botje heet de verkenners van de Tocht van Bommen Berend welkom in Zuidlaren.

Verkenners Tocht van Bommen Berend warm onthaald in Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Op 28 augustus 1672, precies 350 geleden, werd de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend, verjaagd uit Groningen. Groningen was ontzet. Om dit te vieren wordt in augustus de historische wandeltocht De Tocht van Bommen Berend georganiseerd. Men loopt hierbij in twee dagen van Coevorden naar Groningen. De tijd wordt 350 jaar teruggedraaid en de wandelaars ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluit het evenement aan bij diverse festiviteiten en culturele voorstellingen dat weekend. 

De verkenners van de Tocht van Bommen Berend werden vrijdag, hoe anders dan 350 jaar geleden, van harte welkom geheten in Zuidlaren door Berend Botje en de ondernemers van Verenigd Ondernemend Zuidlaren. Op ’t Olle Stee werden ze getrakteerd op een Bommen Berend-biertje en een heerlijke Berend Botje-borrelplank, bomvol lekkers van diverse Zuidlaarder speciaalzaken. Ook orgelman Joris ten Have deed een duit in het gastvrije zakje en gaf een prachtig optreden weg met zijn hagelnieuwe draaiorgel het Zonnetje. Als klap op de vuurpijl mochten de wandelaars, die immers al 50 kilometer in de benen hadden die dag, hun wandelschoenen uittrekken en even bijkomen met een heerlijk bruisend voetenbadje.

Daags na aankomst in Zuidlaren liepen de wandelaars nog naar Groningen, en daarna zelfs nog naar Nienoord voor de overhandiging van het speciaal voor deze gelegenheid uitgebrachte boek over het jaar 1672 met de titel ‘Een Schricklijk Jaer’. Dit boek is geschreven door Ineke den Hollander. Op 27 en 28 augustus zullen de dappere wandelaars die zich inschrijven voor de Tocht van Bommen Berend 110 kilometer lopen in twee dagen tijd. Op 28 augustus lopen ze dan rond het middaguur door Zuidlaren en ook zij mogen zich natuurlijk verheugen op een warm welkom.