Afbeelding

Expositie over vliegers in Dorpskerk Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - In de Dorpskerk van Zuidlaren is gedurende de zomer een expositie over vliegers te zien. Het gros van de tentoongestelde vliegers is gebouwd door Gerrit Denekamp uit Zuidlaren. Er zijn ook vliegers uit het Vliegermuseum in Ommen te bezichtigen.

Gerrit Denekamp is sinds 2000 bezeten van de vliegersport. Het begon met een stuntvliegertje. Tijdens zijn vakantie naar Schiermonnikoog in 2000 nam Denekamp een Eddy-vliegertje mee die als één- en tweelijner kan vliegen. ,,Dat ging zó mooi dat ik er op het eiland een klein deltavliegertje bij heb gekocht. De Eddy ging kapot. Maar eenmaal thuis heb ik er een nieuw dekje van nylon voor genaaid en hij vloog weer.”

Toen was Denekamp helemaal in de ban van het vliegervirus. Er kwamen tassen vol met zelfgebouwde vliegers. De Zuidlaarder doet aan powervliegeren, en ook vliegt hij met trickvlieger Revolution die hij zelf heeft gebouwd. In 2015 is Denekamp begonnen met het bouwen van eenlijnsvliegers. Ook hier heeft hij inmiddels een tas vol van. De meeste vliegers zijn Japanse modellen. Van deze eenlijnsvliegers hangt deze zomer een aantal in de Dorpskerk. De collectie vliegers van Gerrit Denekamp is aangevuld met enkele vliegers die beschikbaar zijn gesteld door het Vliegermuseum uit Ommen.

De expositie in de Dorpskerk in Zuidlaren is in de zomermaanden te bezichtigen op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Als Gerrit Denekamp tijdens de openstelling van de kerk zelf aanwezig is, kunnen kinderen tegen een kleine financiële bijdrage zelf een vliegertje maken.