Net als bij vorige edities is er ook dit keer een speciale tent voor de kinderen.
Net als bij vorige edities is er ook dit keer een speciale tent voor de kinderen.

Markt van Melk en Honing op grote brink in Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Op de grote brink in Zuidlaren wordt zaterdag weer de Markt van Melk en Honing gehouden. Met ruim 100 standhouders is het de grootste imker- en milieumarkt van Nederland.

Het is de 36e keer dat de gezellige markt wordt gehouden. Jaarlijks weten zo’n vijfduizend bezoekers de markt met de groene en duurzame uitstraling te vinden. Van heinde en verre komen de standhouders met hun honing en biologische producten naar de markt.

Natuurlijk is er ook dit keer (veel) honing te koop en te proeven, maar ook paardenmelk, geitenkaas, en een ruim aanbod van planten waar bijen gek op zijn. Ook de Vlinderstichting, Vrienden van de Hortus, het Wereld Natuurfonds en de Wereldwinkel zijn met kramen vertegenwoordigd. Verder is er dit jaar speciale aandacht voor enkele museumstukken van de brandweer, oldtimers en een ladderwagen. Samen met 20 historische fietsers (met echt grote wielen) en rijtuigen van Stichting Rijden en Glijden gaan de bezoekers terug naar het jaar 1900. De omgeving van de historische brink past hier uitstekend bij.

Ook de bekende honingkeuring door het Bijkersgilde ontbreekt niet. Het van origine Zuidlaarder Gilde keurt naast honing ook bijenwas en bijenproducten op zuiverheid en kwaliteit. Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de lekkerste honing.

Door de standhouders worden demonstraties gegeven, er is een speciale kindertent, waskaarsen maken en versieren, pannenkoek bakken, een honingproeverij en veel selfie punten. Daardoor is de markt voor alle leeftijden een bezoekje waard.

Leden van de Imkervereniging Zuidlaren geven voorlichting over het houden van bijen als hobby en laten het imkerhandwerk zien. Het is 129 jaar geleden (1893) dat de vereniging werd opgericht. Daarmee is Dit is de oudste imkervereniging van Nederland.

De Markt van Melk en Honing duurt zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.