Het Schipborgsche Diep. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)
Het Schipborgsche Diep. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)

Nieuwe water-fietsroute door Nationaal Park Drentsche Aa

Algemeen

SCHIPBORG - Nationaal Park Drentsche Aa heeft een nieuwe fietsroute gemaakt rond het thema water. De route is 53 kilometer lang en te splitsen in drie delen van ongeveer 20 kilometer. De route start voor de Kymmelsberg in Schipborg en voert via de Drentsche Aa-beekdalen naar de stad Groningen en terug.

Water is een belangrijk (beleids)thema. Zeker door het warme weer, de discussie over de opwarming van de aarde en de toenemende zomerse watertekorten speelt de waterdiscussie regelmatig op. Hoe gaan we verantwoord met het beschikbare water om? Tijdens het fietsen van de fietsroute wordt de fietser gewezen op diverse waterweetjes. Bijvoorbeeld over het belang van water voor het leven in en rond de beek, aanpassingen aan de beek, waterberging en de rol van het Drentsche Aa-water bij de drinkwatervoorziening van de stad Groningen.

Ook het Museum aan de A (voormalig Scheepvaartmuseum) in Groningen wordt aangedaan. Groningen kent een lange (scheepvaart)traditie met de beek. Onder meer het Hoge en Lage der A en de A-kerk danken er hun naam aan. Het Drentsche Aa-water was honderden jaren lang de basis voor het Groninger Kluinbier. De brouwerijen stonden vooral aan het Hoge der Aa.

De nieuwe fietsroute is voor Nationaal Park Drentsche Aa samengesteld door Ilse Nieuwenhuis, student aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze sprak hiervoor met diverse organisaties die zich met het watermanagement in het Nationaal Park Drentsche Aa bezighouden. De nieuwe fietsroute is te vinden op www.eindjeomindrenthe.nl. De route is digitaal - op de smartphone - te fietsen, maar ook via de uit te draaien fietskaart.

!