Vluchtelingen aan de slag op landgoed Bosch en Vaart.
Vluchtelingen aan de slag op landgoed Bosch en Vaart.

Syrische vluchtelingen plukken appels op landgoed Bosch en Vaart

Algemeen

VRIES - Een groep vluchtelingen uit Syrië heeft vorige week op vrijwillige basis appels geplukt op landgoed Bosch en Vaart in Vries.

Slapen voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel, opgevangen worden in de kerk van Zuidlaren en dan als vrijwilliger een dagje appels plukken op een landgoed... Via allerlei landen zijn deze Syrische jongens naar Nederland gekomen. Moslims, christenen en Koerden: allemaal op de vlucht voor het wrede bewind van Bashar al-Assad in Syrië. De vluchtelingen zouden graag regulier werk willen hebben, maar door de wet- en regelgeving mogen ze geen betaalde arbeid verrichten. Een plukdag als deze vonden ze een enorm leuke afwisseling van hun dagelijkse bezigheden.

De appels plukten ze voor Frank Rozendaal, die een project heeft rond het verwaarden van fruitbomen. Jaarlijks gaan tonnen appels verloren in particuliere boomgaarden. Om die verspilling tegen te gaan vraagt Rozendaal eigenaren van landgoederen en boerderijen met fruitbomen om appels en peren te mogen komen plukken. Van die appels en peren maakt hij vervolgens cider. Ook appels die niet lekker zijn om te eten zijn geschikt voor het maken van cider. Voor elke 15 kilo fruit krijgt de boomgaardeigenaar één fles cider.

Landgoed Bosch en Vaart heeft een groot aantal appelbomen, die op dit moment vol appels zitten. De vluchtelingen stortten zich vol energie op de appelbomen: enorm enthousiast om samen een klus aan te pakken en zich nuttig te kunnen maken. Aan het eind van de dag kregen ze als beloning een flesje appelcider. Die werd gelijk opgedronken. Na gedane arbeid en een gezellige middag vertrok de groep per fiets weer naar de tijdelijke opvang in de kerk van Zuidlaren.