TotalEnergies Marketing Nederland gaat op Groningen Airport Eelde een waterstoftankstation realiseren. (foto TotalEnergies Marketing Nederland)
TotalEnergies Marketing Nederland gaat op Groningen Airport Eelde een waterstoftankstation realiseren. (foto TotalEnergies Marketing Nederland)

Waterstoftankstation op Groningen Airport Eelde

Algemeen

EELDE - Groningen Airport Eelde krijgt een waterstoftankstation voor voertuigen op én buiten de luchthaven. Hiervoor hebben TotalEnergies Marketing Nederland, Groningen Airport Eelde en New Energy Coalition een intentieovereenkomst getekend.

Het waterstoftankstation gaat zowel de land- als luchtzijde van GAE bedienen. Dat betekent dat voertuigen op én buiten de luchthaven waterstof kunnen tanken, en op termijn ook vliegtuigen. Het maakt een integraal onderdeel uit van het op GAE geplande waterstof-ecosysteem.

Deze intentie sluit aan bij de ambitie van GAE om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden op het gebied van waterstof. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het feit dat GAE zich de eerste Hydrogen Valley Airport van Europa mag noemen en dat er op de luchthaven met vele partners wordt gewerkt aan elektrolyse en het ombouwen van dieselapparatuur naar waterstof.

Patrick Cnubben van New Energy Coalition: ,,Het Hydrogen Valley Airport-project - en daarmee de realisatie van dit waterstoftankstation - past uitstekend onder de paraplu van ons HEAVENN-project.” Dit HEAVENN-project wordt door de Europese Unie en de Clean Hydrogen Partnership gesteund. Hiermee is Noord-Nederland de eerste Hydrogen Valley van Europa geworden, met als belangrijkste doelstelling het groene waterstof-ecosysteem in Noord-Nederland en daarbuiten gestalte te geven.

TotalEnergies Marketing Nederland gaat het waterstoftankstation bouwen en exploiteren. Het zal deel uitmaken van een multi-fuel service station waar men naast waterstof ook conventionele brandstoffen kan tanken en snelladen. Nathalie Baras, retail director van TotalEnergies Marketing Nederland: ,,Het realiseren van dit waterstoftankstation samen met onze regionale partners als onderdeel van Hydrogen Valley Airport draagt bij aan onze ambitie om schonere en duurzamere mobiliteit in Nederland mogelijk te maken.”