Groningen Airport Eelde gaat meer en meer gebruik maken van waterstof.
Groningen Airport Eelde gaat meer en meer gebruik maken van waterstof.

Groningen Airport Eelde werkt aan Ground Power Unit op waterstof

Algemeen

EELDE - De provincie Drenthe en Europa maken de ontwikkeling van een op waterstof aangedreven Ground Power Unit (H2-GPU) op Groningen Airport Eelde mogelijk. Een GPU is een generator voor vliegtuigen op de grond, nu vooral aangedreven door fossiele brandstoffen. De H2-GPU wordt aangedreven door groene waterstof die in de nabije toekomst op de luchthaven met zonne-energie wordt opgewekt.

Holthausen Clean Technology gaat - in samenwerking met de provincie Drenthe, KLM Equipment Service (KES) en Groningen Airport Eelde - deze opdracht uitvoeren. De nu nog fossiel aangedreven GPU is afkomstig van KES. Zij stellen de GPU ter beschikking ten behoeve van de waterstof-ontwikkelingen op Groningen Airport Eelde om daarmee ervaring op te doen en bij te dragen aan de verduurzaming van de luchtvaart.

Een GPU wordt ingezet om vliegtuigen aan de grond van elektrische energie te voorzien. Diesel-GPU?‘s zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van de dieselconsumptie van grondmaterieel op luchthavens. In de H2-GPU die wordt ontwikkeld maakt de dieselmotor plaats voor een waterstof-aandrijflijn. Hiermee wordt de uitstoot drastisch verminderd, en wordt er ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof in materieel voor grondoperaties op luchthavens. Gedurende het traject vindt er onderzoek plaats voor evaluatie-, optimalisatie- en replicatiedoeleinden. De resultaten worden bekend in het tweede kwartaal van 2023.

Wessel Rijkens, manager Handling van Groningen Airport Eelde: ,,Het is de ambitie van Groningen Airport Eelde om in 2030 de grondafhandeling volledig energieneutraal te kunnen uitvoeren. De luchthaven maakt hiervoor hoofdzakelijk gebruik van waterstoftechnologie.? Deze ambitie maakt deel uit van het project ?Hydrogen Valley Airport?. In HVA werkt de luchthaven samen met voornamelijk regionale partners aan een compleet en schaalbaar ecosysteem op het gebied van waterstof. Van de productie van groene waterstof naar distributie, opslag en eindgebruik. De luchthaven loopt voorop in het verduurzamen van de luchtvaart en geldt hiervoor als proeftuin voor andere luchthavens in het Interreg North Sea Programma gebied, zoals Schiphol.”