Afbeelding

Gemeente Tynaarlo biedt inwoners hulp bij financiële problemen

Algemeen

TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo maakt zich ernstig zorgen over de maatschappelijke effecten van de hoog oplopende kosten voor energie en levensonderhoud van inwoners. Daarom is het bestaande loket Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG) uitgebreid. Hiermee wil de gemeente direct hulp kunnen bieden aan inwoners die het financieel moeilijk hebben. 

Het platform bevat toegankelijke informatie en een directe mogelijkheid om hulp te vragen. Het wordt beheerd door speciaal opgeleide budgetcoaches. Om rekening te houden met inwoners die niet digitaal vaardig zijn of moeite hebben met lezen wordt ook ingezet op persoonlijk contact. Medewerkers die in rechtstreeks contact met inwoners staan hebben een rol gekregen in het oppikken van signalen en het doorverwijzen naar directe ondersteuning.

Het uitbreiden van het platform is de start van een pakket aan maatregelen. Zo wordt gewerkt aan de versimpeling van de aanvraagprocedure voor subsidies en toeslagen en het bieden van hulp bij het invullen van formulieren en aanvragen. Ook worden meer energiecoaches ingezet. Zij worden opgeleid om met name bewoners van huurwoningen te adviseren over energiezuiniger leven. Ook zijn er verschillende voorzieningen, regelingen en kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen die ervoor kunnen zorgen dat inwoners met een minimaal inkomen toch rond kunnen komen. Deze staan vermeld op het platform, inclusief de mogelijkheid tot aanvragen.

Wethouder Jelbrich Peters van de gemeente Tynaarlo: ,,Wat nieuw is voor ons, is dat de financiële druk zich niet alleen voordoet bij de inwoners die we al in beeld hebben. Ook mensen die tot voor kort ruimer in hun financiële jasje zaten komen nu in de problemen. Dit zijn vaak inwoners die het niet gewend zijn om hulp te vragen. Met dit platform willen we hen bereiken en waar mogelijk ondersteunen.”

Het platform Eerste Hulp Gij Geldzaken gaat vandaag online. Inwoners van de gemeente Tynaarlo die hulp kunnen gebruiken bij hun financiële situatie kunnen mailen naar ehbg@tynaarlo.nl.

Het college van burgemeester en wethouders stelt in de conceptbegroting 2023 aan de raad voor een crisisfonds in te richten. Volgens het college is dit noodzakelijk om de gevolgen van de inflatiestress en hoge energieprijzen het hoofd te kunnen bieden. De begroting wordt vandaag overhandigd aan de gemeenteraad van Tynaarlo. Op 8 november behandelt de raad de begroting.