Maarten Loonen in het Noordpoolgebied.
Maarten Loonen in het Noordpoolgebied. (Eigen foto)

Lezing poolonderzoeker Maarten Loonen in Grand Café Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN – Poolonderzoeker Maarten Loonen zal op 15 november op uitnodiging van Rotaryclub Zuidlaren-Anloo de lezing ‘Waarom en hoe het Noordpoolgebied niet meer lijkt op vroeger’ houden. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Grand Café Zuidlaren aan de De Millystraat 8 in Zuidlaren.

Rotaryclub Zuidlaren-Anloo organiseert ook dit jaar weer openbare en gratis toegankelijke lezingen voor belangstellenden uit Zuidlaren en omgeving. De sprekers vertellen hun eigen (persoonlijke) verhaal over hun loopbaan, met nadruk op de inhoud van het werk, en de maatschappelijke, sociale, ethische uitdagingen en spanningen daaromheen. Met uitgebreide mogelijkheden tot het stellen van vragen en discussie.

Maarten Loonen is werkzaam in het Arctisch Centrum, Faculteit der Letteren, van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is actief als wetenschapper, poolonderzoeker, Arctisch ecoloog en expeditieleider. Al 30 jaar werkt hij ‘s zomers op Spitsbergen. Uit eigen ervaring zal hij vertellen over hetgeen hij nu meemaakt van de klimaatverandering in de poolgebieden.

De klimaatverandering gaat het allersnelst op Spitsbergen, waar de gemiddelde temperatuur al meer dan 5 graden is toegenomen. Maarten Loonen neemt de aanwezigen mee naar dit gebied, waar de omgeving nog steeds spectaculair is: vol ijs, sneeuw en gletsjers. Hij zal vertellen waarom en hoe het Noordpoolgebied niet meer lijkt op vroeger. Hij legt uit wat het mechanisme is van de snelle opwarming en de consequenties hiervan voor mens en dier. Er is vaak sprake van onverwachte gebeurtenissen, die dus voorheen zelden voorkwamen, waardoor ervaringen uit het verleden niet meer voldoende zijn voor voorspellingen van de toekomst. Met man en macht wordt geprobeerd deze veranderingen bij te houden. Loonen doet dat vanuit het Nederlands Poolstation in Ny-Aalesund, het noordelijkste dorp van de wereld. Maar ook via expedities naar afgelegen plekken waar de huidige situatie vergeleken kan worden met oude gegevens. Dan gaat het al gauw over de nieuwe rol van ijsberen en de kleren van 17e-eeuwse walvisvaarders in de permafrost.

De toegang tot de lezing is gratis. Wel zal voor een goed doel een vrijwillige (digitale) bijdrage gevraagd worden. Het doel zal op de avond zelf bekend gemaakt worden. Na het eerste deel (45 minuten) is er een korte pauze, gevolgd door het tweede deel met afronding van de lezing, en daarna uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie. De afsluiting is uiterlijk om 22.00 uur.