In het UMCG is veel kunst te zien, zo ondervond de museumclub van Vrouwen van Nu Tynaarlo.
In het UMCG is veel kunst te zien, zo ondervond de museumclub van Vrouwen van Nu Tynaarlo.

Museumclub Vrouwen van Nu Tynaarlo op bezoek in UMCG

Algemeen

GRONINGEN - De museumclub van Vrouwen van Nu Tynaarlo heeft onlangs een bezoek gebracht aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

De vrouwen werden rondgeleid door twee enthousiaste vrijwilligers die hen alle hoeken van het UMCG hebben laten zien. Ondertussen werd er verteld over de geschiedenis en de bouw van het ziekenhuis. Over hoe het er vroeger aan toe ging en hoe het tegenwoordig in zijn werk gaat.

Tijdens de rondleiding was overal kunst te bewonderen: beelden, schilderijen en aan het plafond hangende objecten. Anna Kramer, lid van Vrouwen van Nu Tynaarlo en jarenlang werkzaam geweest op de afdeling kunstprojecten, wist hier veel over te vertellen. Het UMCG heeft zelf een uitgebreide kunstcollectie in bezit, waaruit regelmatig werken worden uitgeleend. Het UMCG krijgt op zijn beurt van buitenaf weer kunst te leen.

Uit het oude academisch ziekenhuis is de mooie klassieke bestuurskamer behouden gebleven. Bij de sloop daarvan is elk onderdeel bewaard gebleven en in het nieuwe UMCG weer helemaal in dezelfde stijl opgebouwd. Ook hier hebben de dames een kijkje genomen. Men stapt hier gelijk in een heel andere wereld; een bijzondere gewaarwording. Onder het gehele ziekenhuis bevindt zich een immense kelder, ook weer een heel andere wereld. Alle goederen - en dat is een gigantische hoeveelheid - voor het hele ziekenhuis worden hier aangevoerd en gedistribueerd. Alle afval komt hier ook terecht en wordt zorgvuldig gesorteerd. Het is hier dan ook een drukte van belang met voorbij zoevende karren.

Na afloop konden de Vrouwen van Nu met een hoofd vol informatie bijkomen in UMCG-café. Zij kijken terug op een onderhoudende middag.