
Inwoners Aa en Hunze vaakst slachtoffer cybercrime (update)
AlgemeenAA EN HUNZE – In de gemeente Aa en Hunze werden de afgelopen zes maanden relatief gezien de meeste mensen getroffen door cyberaanvallen: 78 per 10.000 inwoners. Nergens in Nederland was dit aantal zo hoog. Landelijk lag het gemiddelde op 4,3 incidenten per 10.000 inwoners. Dit en blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.
Steeds meer Drenten krijgen te maken met digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude. Per 10.000 inwoners van de provincie zijn er het afgelopen half jaar 5,4 meldingen gedaan van cybercrime. Dit is het hoogste aantal van alle noordelijke provincies. Inwoners van Aa en Hunze werden landelijk het vaakst slachtoffer.
Het verschil met andere Drentse gemeenten is enorm.
- Aa en Hunze (78 per 10.000 inwoners)
- Meppel (8,3 per 10.000 inwoners)
- Tynaarlo (7,1 per 10.000 inwoners)
- Midden-Drenthe (6,9 per 10.000 inwoners)
- Coevorden (6,8 per 10.000 inwoners)
Westerveld en Emmen staan onderaan de lijst, met respectievelijk 3,6 en 2,5 aangiftes van online criminaliteit per 10.000 inwoners.
In totaal werden er in het afgelopen half jaar 265 meldingen gedaan van cybercrime in Drenthe, wat uitkomt op 5,4 meldingen per 10.000 inwoners. In de buurprovincies Groningen (4,7) en Friesland (3,6) werden minder online misdrijven per 10.000 inwoners geregistreerd bij de politie.
,,Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen… “, zegt David Janssen, VPNGids.nl. ,,Blijf met de feestdagen waakzaam voor neppe webshops. Ook op tweedehands online-marktplaatsen zullen cybercriminelen grootschalig actief zijn. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifiëren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.”
Meer informative over cybercrime en de cijfers staan op https://www.vpngids.nl/.
Het aantal digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude in Nederland is volgens de VPNGids de afgelopen jaren fors toegenomen. ,,Hoewel er aan het begin van 2022 een kantelpunt leek te zijn, was dit niet het geval. In het afgelopen half jaar was er namelijk weer een forse stijging van het aantal meldingen van cybercrime, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.”
Aangiften juist afgenomen
Maurits van de Linde van de Politie Aa en Hunze spreekt dit echter tegen. Naar aanleiding van bovenstaande publicatie heeft hij het aantal aangiften van cybercrime in Aa en Hunze nagekeken. ,,Het aantal aangiften in Aa en Hunze is dit jaar juist afgenomen”, meldt hij vanavond tijdens de informerende commissievergadering ‘Veiligheid in Aa en Hunze’ in het gemeentehuis. ,,Ik weet niet hoe zij aan de cijfers komen, maar ik zie hier intern dit jaar een duidelijke afname. Een kanttekening is dat uit onderzoek blijkt dat de daders niet uit de gemeente komen, maar dat de inwoners van Aa en Hunze hiervoor wellicht wat gevoelig zijn en goed van vertrouwen en daardoor misschien sneller in deze trucjes trappen. De daders komen veelal uit de grote steden, dan wel van buiten het gebied.”