Het aantal meldingen van cybercriminaliteit in Drenthe is flink afgenomen. (foto: Sora Shimazaki)
Het aantal meldingen van cybercriminaliteit in Drenthe is flink afgenomen. (foto: Sora Shimazaki)

Cybercriminaliteit in Drenthe neemt af

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal gevallen van cybercriminaliteit in de provincie Drenthe is in het eerste kwartaal van 2022 met ruim een derde afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Dit is een veel sterkere daling dan de landelijke afname van 14,8 procent. Toch komen digitale misdrijven in Drenthe momenteel nog altijd veel vaker voor dan vóór de coronacrisis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van meest recente politiecijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Drenthe 115 meldingen van cybercrimes, zoals WhatsApp-fraude of phishing, geregistreerd bij de politie. Vorig jaar meldden nog 175 Drenten een digitaal misdrijf, terwijl zo’n misdrijf in 2019 nog slechts 43 keer voorkwam.

De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit is het grootst in Tynaarlo. In deze gemeente vonden - ten opzichte van het aantal inwoners - met 4,4 meldingen per 10.000 inwoners de meeste cybercrimes plaats in het eerste kwartaal van 2022. De gemeente Aa en Hunze volgt met 3,1 meldingen per 10.000 inwoners voor Midden-Drenthe (3 meldingen), Hoogeveen (2,9 meldingen) en De Wolden (2,5 meldingen). Tynaarlo is tevens de enige Drentse gemeente waar het aantal gevallen van cybercriminaliteit is gestegen ten opzichte van 2021 (+36,4 procent). De afname in cybercrime is het sterkst in Coevorden (-64,7 procent). Ook Westerveld (-55,6 procent) en Meppel (-53,3 procent) kennen een flinke daling. 

Cybercriminaliteit neemt af, niet in elke provincie
Waar in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog 3.806 meldingen van cybercrime binnenkwamen bij de politie, waren dit in dezelfde periode van dit jaar 3.242. Dit was echter niet overal het geval: in Zeeland is een stijging van 53,1 procent in het aantal gevallen van digitale criminaliteit en online oplichting. Ook in Flevoland (+40,3 procent) en Utrecht (+14,3 procent) steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit.