Voorlezen is goed voor de (taal)ontwikkeling van kinderen.
Voorlezen is goed voor de (taal)ontwikkeling van kinderen.

Nationale Voorleesdagen: feestje in bibliotheken Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - Voorlezen aan kinderen is leuk, het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari, wordt extra aandacht geschonken aan het voorlezen van kinderen van 0 tot 6 jaar.

De Nationale Voorleesdagen worden feestelijk gevierd in de bibliotheek. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld. Het boek gaat over Maximiliaan Modderman die alleen thuis is. Hij organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart. Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Alle kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen een gratis Maximiliaan-tasje bestellen (zolang de voorraad strekt). In het tasje zitten leuke en leerzame materialen in het thema van het boek en de Nationale Voorleesdagen. 

Kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen op vrijdagmiddag 27 januari in de bibliotheek van Zuidlaren genieten van de vrolijke en educatieve theatervoorstelling ‘Feest’. De voorstelling draait om pop Dorus. Dorus kan niet wachten op haar verjaardag, dus begint ze alvast aan een feestelijke jurk. Ze knipt overal de mooiste lapjes uit en zingt er aanstekelijke liedjes bij. De voorstelling begint om 15.30 uur. Kaartjes zijn te bestellen via de website van de bibliotheek.

Bij het voorleesuurtje ‘Praatjes en Plaatjes’ in de bibliotheek van Eelde zijn (groot)ouders van harte welkom met hun (klein)kindje(s) van 1 tot 4 jaar. Er worden liedjes gezongen, er wordt geknutseld en natuurlijk wordt er voorgelezen. Het voorleesuurtje is elke tweede donderdag van de maand. Donderdag 9 februari staat het voorleesuurtje in het teken van het prentenboek van het jaar.

Alle kinderen kunnen meehelpen om de bibliotheek te versieren. Gezamenlijk wordt er een vrolijke vlaggenlijn gemaakt. Met een stapel blanco vlaggetjes en een stel stiften kan iedereen een eigen vlaggetje maken en ophangen.

Ieder kind onder de 18 jaar kan een gratis bibliotheekabonnement aanvragen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen kinderen bij inschrijving een leuk Maximiliaan-voorleesknuffeltje cadeau.