De bekendmaking van de doorkomstplaatsen tijdens het EK wielrennen 2023. (foto Provincie Drenthe)
De bekendmaking van de doorkomstplaatsen tijdens het EK wielrennen 2023. (foto Provincie Drenthe)

EK wielrennen doet ook gemeente Tynaarlo aan

Algemeen

ASSEN - De wegwedstrijd voor mannen tijdens het Europees kampioenschap wielrennen doet op zondag 24 september ook de gemeente Tynaarlo aan. Dat werd gisteravond bekendgemaakt in De Nieuwe Kolk in Assen, waar het startschot werd gegeven voor de route naar het EK wielrennen dat van 20 tot en met 24 september plaatsvindt in Drenthe.

Gedeputeerde Henk Brink: ,,Dankzij de inzet van vele wielerliefhebbers binnen en buiten Drenthe hebben we de Europese Wielerunie nu al laten zien dat het EK bij ons in goede handen is. Het EK wielrennen in Drenthe is waarschijnlijk eenmalig, maar dé fietsprovincie blijven we voor altijd.”

De feestelijke avond werd afgetrapt met een speech van gedeputeerde Brink. Daarna werd in het Wielercafé met gasten zoals Roxane Kneteman, Gio Lippens, Gert Jakobs en Erik Dekker het afgelopen wielerjaar besproken en vooruitgekeken naar het EK wielrennen in september. Ook was er aandacht voor de prestaties van Drentse wielrenners. Zo werd David Haverdings uit Zuidlaren gekozen tot Drents wielrenner van het jaar bij de junioren.

Na de pauze werden de routes en de doorkomstplaatsen gepresenteerd door de Europese Wielerunie onder leiding van voorzitter Enrico Della Casa en wedstrijdorganisator Thijs Rondhuis van Courage Events. Zo werd duidelijk dat de wegwedstrijd voor mannen op zondag 24 september de gemeente Tynaarlo doorkruist. Na de start in Assen passeren de renners onder andere Zeijen, Vries, Tynaarlo en Zuidlaren. Na een aanlooproute van in totaal 110 kilometer zal de wegwedstrijd eindigen op de VAM-berg bij Wijster, waar de coureurs nog zes rondes zullen rijden.

Voorzitter van de Europese Wielerunie Enrico Della Casa: ,,Ik heb vandaag in Drenthe veel enthousiasme en professionaliteit gezien. Zowel tijdens het controleren van de routes en doorkomstplaatsen als tijdens deze feestelijke avond. Ik ben echt onder de indruk van de provincie en haar inwoners en kijk enorm uit naar het kampioenschap en de festiviteiten in september.”

Aan het eind van de feestelijke avond was het tijd voor het officiële startschot van de Drentse route naar het EK wielrennen in september. Dat werd gegeven door alle aanwezigen, samen met commissaris van de koning Jetta Klijnsma: ,,Als we het enthousiasme van vanavond bij vrijwilligers en organisatoren kunnen vasthouden en overbrengen op onze inwoners, dan wordt het EK naast een fantastisch wielerevenement vooral ook een geweldig volksfeest. Ik kijk er naar uit!”