Afbeelding

Jannes blijft populair in Drentse Uitvaartmuziek Top 10

Algemeen

REGIO - Muziek van Jannes is nog steeds populair bij een uitvaart in Drenthe. Dat blijkt uit de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van 2022 die is gepubliceerd. 

Het 100-jarige Monuta kijkt in haar jubileumjaar terug op tradities en rituelen binnen uitvaart en afscheid in de afgelopen eeuw. Het afscheid wordt steeds persoonlijker en muziek is een prettige gespreksstarter over persoonlijke wensen bij een afscheid. Uitvaarten krijgen steeds meer een persoonlijk karakter. In de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van Drenthe worden dan ook negen van de tien plaatsen gevuld met muziek door Nederlandse artiesten. De Drentse Jannes staat met Zwevend naar ’t geluk (op nummer 2) en Ieder afscheid kent een traan (op nummer 7) met twee nummers in de Top 10. Landelijk gezien staat hij op de derde plaats van meest gedraaide artiesten, een jaar eerder stond hij nog op de zesde plaats. Zwevend naar ’t geluk staat in de landelijke Monuta Top 10 op de achtste plaats. Ook de Groningers Ede Staal, wiens muziek al ruim 40 jaar oud is, en Wia Buze zijn met hun liedjes in het dialect populair in Drenthe.

Landelijk gezien blijft het klassieke Ave Maria onderdeel uitmaken van ons afscheid. De uitvoering van André Rieu is het meest populair. Ook de rest van de nummers uit de Top 10 komen van Nederlandse artiesten. Dr. Janieke Bruin-Mollenhorst promoveerde in 2021 op een onderzoek naar rituelen en muziek tijdens uitvaarten. ,,Het kiezen voor persoonlijke uitvaartmuziek, zoals we dat nu kennen, kwam pas eind vorige eeuw op gang. Honderd jaar geleden bestond het repertoire vooral uit klassieke stukken van bijvoorbeeld Bach en religieuze muziek. Pas later werden meer persoonlijke keuzes gemaakt, ook door de komst van de cd en later digitale muziek via internet. Tegenwoordig bieden YouTube en Spotify ook veel inspiratie.’’