Afbeelding

Hunebed onthuld in hart van Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - Tijdens een feestelijk moment werd donderdagochtend een hunebed onthuld in Tynaarlo. Dat gebeurde tijdens de festiviteiten rond het 1200-jarig bestaan van het dorp. 

De Stichting Tynaarlo 1200 had het idee opgevat om in het kader van het 1200-jarig bestaan van het dorp een hunebed te bouwen. ,,In de boeken werd Aarlo voor het eerst in 820 genoemd. Het is hiermee het oudst genoemde dorp van Drenthe. Het leek ons een goed idee om het oudst genoemde dorp het jongste hunebed te geven”, zegt Hans Westerhof namens de stichting ,,En zo zijn we aan de slag gegaan. Niet zoals de hunebedbouwers vroeger deden, we hebben bij de bouw machines gebruikt om de verzamelde keien op elkaar te plaatsen. Alleen vonden we dat de laatste steen op de manier uit vroeger tijden moest worden gedaan. En zo hebben we vrijdag de handen uit de mouwen gestoken. Het was een helse klus.’’ 

Enkele weken geleden al werkten diverse mannen en vrouwen uit het Tynaarlo van nu zich net als de hunebedbouwers van weleer in het zweet om het grafmonument op zijn plaats te krijgen. Met vereende krachten werden de dekstenen op het hunebed geplaatst. ,,Het hele weekend hebben we een feestprogramma om het jubileum, dat eigenlijk in 2020 was, gevierd worden. Door de bekende omstandigheden kon de de jubileumviering niet door gaan. Dit jaar is het eindelijk zo ver.”