De tijdelijke vestiging van de Albert Heijn op het voormalige Prins Bernhard Hoeve-terrein in Zuidlaren. (foto: Persbureau Drenthe)
De tijdelijke vestiging van de Albert Heijn op het voormalige Prins Bernhard Hoeve-terrein in Zuidlaren. (foto: Persbureau Drenthe)

Albert Heijn Zuidlaren mag op PBH-terrein blijven

Algemeen

ZUIDLAREN - De Albert Heijn in Zuidlaren moet een vaste plek krijgen op het terrein van de voormalige Prins Bernhard Hoeve. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist in een kort geding dat de supermarkt tegen de gemeente Tynaarlo had aangespannen. 

De Albert Heijn is sinds een kleine vijf jaar gevestigd op het terrein in een tijdelijke vestiging. Daarvoor was de supermarkt achttien jaar lang gevestigd aan de nabijgelegen Stationsweg, maar dat pand werd te klein en het parkeren was een probleem. Al sinds 2005 is Hendrikse in overleg met de gemeente over een permanente verhuizing naar het PBH-terrein. In 2014 heeft de gemeenteraad besloten dat uitbreiding aan de Stationsweg geen optie was en dat verhuizing naar de voorzijde van het PBH-terrein een goed alternatief was. 

De gemeente wil het terrein, dat eigendom is van Tynaarlo, herontwikkelen en via een tender (aanbesteding) partijen de kans geven zich hier te vestigen. Eigenaar Hans Hendrikse van de Albert Heijn is het daar niet mee eens, omdat de gemeente toezeggingen zou hebben gedaan dat de supermarkt zich op termijn permanent mag vestigen op het terrein. Hij besloot daarom de gemeente voor de rechter te dagen in een kort geding. De voorzieningenrechter is nu tot het voorlopige oordeel gekomen dat Hendrikse gelijk heeft en dat de gemeente aan haar toezegging is gebonden vanwege het vertrouwensbeginsel. Dat botst weliswaar met het gelijkheidsbeginsel zoals dat volgt uit het Didam-arrest en waaraan de gemeente zich dient te houden, maar de belangenafweging valt in het voordeel van Hendrikse uit. Hij is blij met het vonnis van de rechter. ,,Ik ben blij voor onze klanten en medewerkers en uiteraard ik zelf ook. Dit geeft ons duidelijkheid en continuïteit voor de toekomst.’’ 

Omdat dit naar het oordeel van de voorzieningenrechter het beste recht doet aan de belangen van alle betrokken partijen moet de gemeente Tynaarlo in een tender rond de voorzijde van het PBH-terrein een plek worden gecreëerd voor de permanente winkel, met dien verstande dat de tijdelijke winkel gewoon kan blijven draaien tot de nieuwe winkel zijn deuren zal openen. De gemeente moet hiervoor in overleg gaan met Hendrikse. ,,De gemeente en wij hebben nog geen contact gehad, maar dat zal ongetwijfeld binnenkort gaan gebeuren.’’