Huub van 't He Hij ziet de geschiedenis vanaf 1787 als een reeks veranderingsprocessen in cycli van veertig jaar
Huub van 't He Hij ziet de geschiedenis vanaf 1787 als een reeks veranderingsprocessen in cycli van veertig jaar (Eigen foto)

Huub van ’t Hek overleden

Algemeen
Lezing Filosofisch Café in Café ’t Keerpunt afgeblazen

SPIJKERBOOR - Huub van ’t Hek zou op zondag 17 maart om 14.00 uur te gast zijn in het Filosofisch Café in Café ’t Keerpunt in Spijkerboor. Dit kan helaas niet doorgaan omdat Van ‘t Hek plotseling is overleden. Hij was 76 jaar. 

Van ‘t Hek was meer dan tien jaar columnist in Haren de Krant.  ,,In zijn columns belichtte hij zowel wereldproblemen als lokale onderwerpen en bracht ze vaak met elkaar in verband. Zijn pen was scherp en zijn teksten waren ongeschikt voor oppervlakkige consumptie. Huub probeerde altijd de vinger op gevoelige plekken te leggen, zodat lezers er hun eigen opinie over konden vormen. De democratie en de wijze waarop dit spel anno nu wordt gespeeld legde hij vaak onder een vergrootglas, waarbij hij wilde aantonen dat deze bestuursvorm is losgezongen van de diepe oorsprong: stem aan het volk. Jeugdzorg was zijn passie en voor de bescherming van kinderen heeft hij zich tomeloos ingezet. Een andere passie was opera, waarover hij tijdens presentaties en in gesprekken vol geestdrift kon vertellen. Hoewel zijn horizon erg breed was, las hij Haren de Krant van A tot Z en noemde deze vaak uitdagend ‘het krantje’ om er direct aan toe te voegen dat hij dit als ‘geuzentitel’ bedoelde.”

Van ‘t Hek kampte volgens de krant in december met ernstige gezondheidsproblemen, maar vorige maand leken die onder controle. ,,Vorige week tijdens het maandelijkse contact met de redactie van Haren de Krant (try-out van zijn teksten) klonk hij weer als vanouds strijdbaar en bereid om lezers en toehoorders uit te leggen hoe dingen in elkaar zitten. Zijn laatste column gaat over het Amerikaanse marketingmodel, waarin bedrijven hun kas spekken met de vergoedingen van verzekeringen. De redactie zal de maandelijkse gesprekken over de column én over het leven erg missen.

Het bericht van zijn overlijden kwam onverwacht. De uitvaartdienst van Huub van ’t Hek is op zondag 3 maart in het crematorium Ommeland en Stad aan de Borchsingel 47 in Eelderwolde.