Afbeelding

Lezing Theunis Piersma in Brinkhotel Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Theunis Piersma geeft op dinsdag 16 april de lezing ‘Seizoenstrek van dieren, of hoe trekvogels ons de weg kunnen wijzen’ in het Brinkhotel in Zuidlaren. 

Dit doet hij op uitnodiging van de Rotaryclub Zuidlaren-Anloo, die ook dit jaar openbare en gratis toegankelijke lezingen voor belangstellenden uit Zuidlaren en omgeving organiseert. De sprekers vertellen hun eigen (persoonlijke) verhaal over hun loopbaan, met nadruk op de inhoud van het werk en de maatschappelijke, sociale, ethische uitdagingen en spanningen daaromheen. 

Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel en oprichter van BIRDEYES-Centre for Global Ecological Change, een initiatief van de RUG in Leeuwarden. Met een internationaal onderzoeksteam onderzoekt hij de manier waarop verspreiding en aantallen wad- en weidevogels samenhangen met onder meer klimaat en voedsel. Zo is hij betrokken bij een onderzoek waarbij grutto’s met een zender in de buikholte gevolgd worden in hun broedgebied in Friesland en gedurende hun trektochten naar en van Zuid-Europa en Afrika. In 2023 toonde Piersma aan dat de trek van grutto’s is aangeleerd en niet aangeboren. Piersma is daarnaast een van de trekkers van het project Waakvogels, dat vijf jaar lang informatie verzamelt over zes vogelsoorten die de Waddenzee aandoen. Door nauwkeurig te meten hoe het deze vogels jaar in jaar uit vergaat is het mogelijk te bestuderen wat bijvoorbeeld de impact van klimaatverandering is op de toestand van het Wad.

De lezing begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. Wel zal voor een goed doel een vrijwillige (digitale) bijdrage gevraagd worden.