Burgemeester Thijsen kijkt toe terwijl twee kinderen een krans leggen bij het oorlogsmonument. (foto: Persbureau Drenthe)
Burgemeester Thijsen kijkt toe terwijl twee kinderen een krans leggen bij het oorlogsmonument. (foto: Persbureau Drenthe)

Vriezer basisschoolleerlingen adopteren oorlogsmonument

Algemeen

VRIES - De leerlingen van groep 7 van CKC de Holtenhoek en IKC de Vijverstee in Vries hebben vrijdagochtend het oorlogsmonument op begraafplaats De Eswal in Vries geadopteerd. 

Voorafgaand vertelde burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo hen het verhaal dat bij het monument hoort. Het monument is een herinnering aan zeven jonge Amerikanen die in juli 1943 omkwamen toen hun bommenwerper neerstortte in de Zeijerlaar. In eerste instantie werden hun lichamen op de begraafplaats in Vries begraven, maar na de oorlog werden ze overgebracht naar grote Amerikaanse militaire begraafplaats  in Margraten. De steen met de namen van de zeven mannen staat echter nog altijd op de begraafplaats in Vries. De kinderen legden bloemen en lazen eigen gedichten voor. 

Ieder jaar adopteren de leerlingen van groep 7 van beide scholen het monument. Het is een activiteit van het nationale 4 en 5 mei comité om kinderen te betrekken bij de lokale oorlogsgeschiedenis. De afgelopen weken hebben de leerlingen op school veel aandacht besteed aan de oorlog. Zo hebben ze gedichten geschreven, waarvan een aantal bij de adoptie voorgedragen zijn. Een paar leerlingen van beide scholen gaan hun gedichten voordragen tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de dorpskerk in Vries, voorafgaand aan de dodenherdenking.