De aula bij begraafplaats De Walakker in Zuidlaren. (foto Uitvaartvereniging Zuidlaren)
De aula bij begraafplaats De Walakker in Zuidlaren. (foto Uitvaartvereniging Zuidlaren)

PvdA Tynaarlo bezorgd over afstoten aula’s

Algemeen

ZUIDLAREN/PATERSWOLDE - De PvdA in Tynaarlo is bezorgd over het voornemen van het college van B en W om de aula’s in Zuidlaren en Paterswolde op korte termijn af te stoten.

In de nota ‘Begraven in Tynaarlo’, die de gemeenteraad in 2019 heeft vastgesteld, wordt al voorzichtig voorgesorteerd op het afstoten van de aula’s, ‘als die gelegenheid zich voordoet’. Volgens het college van B en W is het geen kerntaak van een gemeente om aula’s in eigendom te hebben. De kosten voor het beheer en de instandhouding zijn hoog en worden niet terugverdiend.

De aula bij begraafplaats De Walakker in Zuidlaren wordt verhuurd aan Uitvaartvereniging Zuidlaren, de aula aan de Bähler Boermalaan in Paterswolde aan Begrafenisvereniging Helpt Elkander. Eind vorig jaar heeft de gemeente de huurovereenkomsten per 1 januari 2022 opgezegd. De PvdA maakt zich zorgen over de ‘overhaaste’ manier waarop de gemeente het afstoten van de aula’s aanpakt. ,,Het voorstel in de nota om de aula’s af te stoten als die gelegenheid zich voordoet suggereert niet direct dat de gemeente zich in zal spannen om van de gebouwen af te komen”, aldus fractievoorzitter Koos Dijkstra.

De PvdA wil nu van het college weten wat er sinds 2019 is veranderd, waardoor de tijd nu opeens rijp is om de aula’s af te stoten. Volgens fractievoorzitter Dijkstra heeft het college de huurders van de aula’s mondeling laten weten dat zij de panden tegen een marktconforme prijs ter overname aangeboden krijgen, maar zijn zij nog niet geïnformeerd over de verkoopvoorwaarden en prijzen. ,,De contractueel bepaalde opzegtermijn van twaalf maanden is ondertussen ruim vier maanden verstreken, maar de uitvaartverenigingen weten nog niet waar ze aan toe zijn.” De PvdA vraagt dan ook of het college bereid is een eventueel langere overgangstermijn vast te stellen.