De dames van Makelaardij Zuidlaren zien de effecten van duurzaamheidsmaatregelen op de verkoop van woningen.
De dames van Makelaardij Zuidlaren zien de effecten van duurzaamheidsmaatregelen op de verkoop van woningen. (Eigen foto)

Duurzaamheidsmaatregelen effectief op verkoop van woning

Algemeen

ZUIDLAREN - Duurzaamheidsmaatregelen hebben effect op de verkoop van een woning. Dat blijk uit een enquête die Motivaction onder NVM-leden heeft gehouden. Dit op verzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en de NVM.

Uit de enquête blijkt dat duurzaamheid een grotere rol op de woningmarkt speelt dan vijf jaar geleden. De makelaars geven unaniem aan dat duurzaamheid in belang gaat winnen en circa 80 procent van de makelaars vindt dat een verduurzaamde woning bijdraagt aan de verkoopbaarheid. Kopers vinden isolatie en HR++ glas het meest belangrijk. Zonnepanelen en vloerverwarming volgen daarna.

Het merendeel van de makelaars vindt dat verduurzaming een positief effect heeft op de verkoopbaarheid van een woning (79 procent), dat geldt ook voor de verkoopprijs waar 77 procent van de makelaars aangeeft een positief effect te zien. Een minder duurzaam huis is in de toekomst steeds moeilijker verkoopbaar, zegt 44 procent.

Makelaars geven aan dat verduurzaming nu veel meer speelt dan vijf jaar geleden en dat zij verwachten dat die trend de komende jaren doorzet. Dus, naast het feit dat de woningeigenaar een lagere energierekening en comfortabel woont, ook een beter verkoopbaar huis heeft.

Duurzaamheid lijkt meer te leven in de landelijke gebieden dan in de stad. Makelaars uit de stedelijke gebieden zien dit positief effect minder vaak. Ook bespreken makelaars werkzaam in de landelijke gebieden het dit positief effect op de toekomstige verkoopwaarde van een woning vaker met hun klant.

Veel makelaars geven aan dat zijn voldoende kennis en kunde hebben over alle aspecten van verduurzaming en de energietransitie. toch ligt daar nog wel ruimte voor verdere verdieping.

,,We zien dat regelgeving en regelingen, subsidies en financieringsmogelijkheden ieder jaar weer wijzigen. Het gaat continu op en neer en het blijkt dan ook een hele opgave om op alle vlakken bij te blijven. Een wat langjariger en consistenter beleid hierop zou ik dan ook toejuichen, aldus Lana Gersen, voorzitter van de NVM Vakgroep Wonen en lid van het Algemeen Bestuur.

De dames van Makelaardij Zuidlaren zien de effecten van duurzaamheidsmaatregelen op de verkoop van de woningen uit hun bestand en raden huiseigenaren zo mogelijk te investeren in hun woningen.