Door een groeiend aantal vacatures in de transportsector is er meer kans op werk als vrachtwagenchauffeur. (foto: UWV)
Door een groeiend aantal vacatures in de transportsector is er meer kans op werk als vrachtwagenchauffeur. (foto: UWV)

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe daalt verder

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in maart verder afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. 

Eind januari telde Drenthe 5492 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam af met 134 (-2,4 procent) ten opzichte van de vorige maand. Vooral onder WW’ers uit horeca en catering, detailhandel, overige commerciële dienstverlening en bouw nam het aantal uitkeringen af. Daar tegenover staan sectoren waar de WW juist toenam, zoals de voedings- en genotsmiddelenindustrie. Eind maart was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ruim lager dan een jaar eerder (-31,5 procent).

Regionaal veel kansen
Ook in de sector transport en logistiek nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe verder af naar 208. In het afgelopen jaar halveerde het aantal WW-uitkeringen in deze sector ruim. Tegenover een groeiend aantal vacatures staan steeds minder beschikbare werkzoekenden. Hierdoor zijn er veel kansen op werk, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, expediteur en transportplanner. Naar verwachting blijven de personeelstekorten in de sector de komende tijd bestaan, doordat de economie groeit en er de komende jaren veel medewerkers met pensioen gaan. Wel zijn er onzekerheden over onder andere de wereldhandel en de brandstofprijzen.  

In tegenstelling tot de landelijke trend nam in de gemeente Tynaarlo het aantal WW-uitkeringen in maart toe met 0,6 procent van 348 naar 350. Eind vorige maand zat 2,1 procent van de beroepsbevolking in Tynaarlo zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 21,5 procent.

Eind januari telde Nederland 184.049 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 187.610 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 1,9 procent.