Molen De Wachter in Zuidlaren.
Molen De Wachter in Zuidlaren.

‘Kleintje Stoom’ bij museum De Wachter

Algemeen

ZUIDLAREN - Museum De Wachter in Zuidlaren organiseert aanstaande zaterdag (28 mei) een stoomdag: ‘Kleintje Stoom’.

De machinisten van De Wachter halen zaterdag alles uit de kast om de vijftien werkende stoommachines onder stoom te brengen. Museum De Wachter heeft een unieke collectie stoommachines en is daarmee het tweede stoommuseum (na Medemblik) van Nederland. In de molen staan onder andere een grote compound-stoommachine (1895) en twee eencilindermachines (1890 en 1900). Deze machines werden vroeger gebruikt bij de aandrijving van de olieslagerij en de kruidenmaalderij. Buiten staat de stoomlocomobiel (1930) opgesteld en daarnaast de stoomtrekker. Met de stoomraderboot De Jonge Wachter kunnen passagiers een rondvaart maken naar het Zuidlaardermeer. De machinisten van De Wachter zullen de werkende machines demonstreren en de bezoekers van alle informatie voorzien.

Nieuw bij De Wachter (sinds 2019) is de trein van Neve. Er wordt al twee jaar gestaag doorgewerkt aan de restauratie. De trein zal vanaf medio 2023 met machinist en bezoekende kinderen rondjes rijden op het terrein achter de molen.

Museum De Wachter is zaterdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie: www.dewachter.nl of info@dewachter.nl.