Het vliegtuig wordt op Groningen Airport Eelde onthaald met een ereboog van de luchthavenbrandweer.
Het vliegtuig wordt op Groningen Airport Eelde onthaald met een ereboog van de luchthavenbrandweer.

Eerste vlucht met duurzame brandstof onthaald op Groningen Airport Eelde

Algemeen

EELDE - Een Groningse delegatie is zaterdag aangekomen op Groningen Airport Eelde na een innovatiemissie in Zweden en Finland. De reis stond in het teken van kennis maken, inspiratie opdoen en samenwerking verkennen rondom de thema’s energie, duurzame mobiliteit, onderwijs en innovatie. Het vliegtuig waarmee de innovatiemissie werd uitgevoerd is voor een deel (39 procentgetankt met duurzame vliegtuigbrandstof, Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Groningen onderhoudt warme banden met Scandinavië. De gehele Scandinavische regio is een voorloper op het gebied van duurzaamheid, innovatie en energietransitie. Zweden en Finland spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de industrie. Het doel van deze reis was om de banden verder te verstevigen op bestuurlijk niveau en ook de Groningse kennisinstellingen en industriepartners met Zweedse en Finse partners te verbinden. De reis van Helsinki naar Groningen Airport Eelde werd gesponsord door Neste, het bedrijf dat wereldmarktleider is op het gebied van duurzame brandstoffen.

Het vliegtuig, een Saab 2000, werd voor een deel getankt met SAF (Sustainable Aviation Fuel). Deze brandstof wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof. Het is wettelijk geregeld dat SAF met een maximum van 39 procent kan worden aangevuld. Vliegen op SAF scheelt ongeveer 80 procent aan CO2 in de lucht vergeleken met fossiele kerosine, die nu in vliegtuigen wordt getankt. Bij aankomst op Groningen Airport Eelde werd het vliegtuig feestelijk
verwelkomd met een traditioneel watersaluut. 

Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde: ,,Vliegen met deze duurzame brandstof is een belangrijke stap in de verduurzaming van de luchtvaart. Dit sluit goed aan bij de duurzame ambities van Groningen Airport Eelde en het vliegen op synthetische waterstof.”