Het Narratio Quartet.
Het Narratio Quartet.

Narratio Quartet brengt ode aan Beethoven in Museum Vosbergen

Algemeen

EELDE - Het Narratio Quartet start op zaterdag 25 juni in Museum Vosbergen de concertserie ‘Ode aan Beethoven’. Dit jaar worden in negen concerten alle zeventien strijkkwartetten van Beethoven door dit gezelschap uitgevoerd.

De strijkkwartetten van Beethoven zijn innovatief en tonen de ontwikkeling van de klassieke muziek en vooral strijkkwartetten. Viola de Hoog, celliste in het Narratio Quartet: ,,Aan den lijve ondervinden wij hoe Beethoven de grenzen van de aan het begin van de 19e eeuw heersende klassieke stijl en de toen in gebruik zijnde instrumentale mogelijkheden aftast en vervolgens overschrijdt. Beethovens strijkkwartetten zijn geschreven in een periode waarin de kamermuziek verhuisde van de vaak vorstelijke salon naar de concertzaal en waarin de kamermuziekensembles langzaam maar zeker niet meer bestonden uit een mix van uitstekende amateurs en professionals, maar slechts uit beroepsmusici. Zo ontstonden de vroege kwartetten Opus 18 nog in deze lossere 18e-eeuwse geest.”

Verbazing, verbijstering en vervoering waren zo’n 200 jaar geleden de emoties bij musici en publiek toen zij voor het eerst kennismaakten met Beethovens strijkkwartetten. Het Narratio Quartet brengt deze emoties weer tot leven, spelend op historische instrumenten en met kennis van de uitvoeringspraktijk van destijds.

In het eerste concert om 16.00 uur worden uitgevoerd Opus 18.1 (1799) en Opus 59.3 (1806). In het tweede concert om 20.00 uur komen de strijkkwartetten Opus 18.2 (1799) en Opus 127 (1825) aan bod. In beide concerten worden daarmee composities uit verschillende periodes gecombineerd. De klassiekere aanpak in de vroege periode wordt steeds gevolgd door een verder ontwikkelde stijl in de latere periode. Tussen de concerten is de lezing ‘Beethoven de mens en zijn muziek’ gepland.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.museumvosbergen.nl/kaartverkoop.