Marleen Godlieb (rechts) van Marketing Midden-Groningen en Jolanda Doornbos van Stichting Kop van Drenthe bieden Groeningen-voorzitter Henk Kosters het eerste exemplaar aan van de kaart 'Beleef
Groeningen!' (foto Jan Buwalda)
Marleen Godlieb (rechts) van Marketing Midden-Groningen en Jolanda Doornbos van Stichting Kop van Drenthe bieden Groeningen-voorzitter Henk Kosters het eerste exemplaar aan van de kaart 'Beleef Groeningen!' (foto Jan Buwalda)

Nieuwe belevingskaart natuurlijk visitekaartje van regio Groningen-Assen

Algemeen

REGIO - ‘Beleef Groeningen!’. Zo heet de belevingskaart waarmee iedereen het prachtige Groeningen-gebied in de regio Groningen-Assen vanaf nu zelf kan gaan ontdekken. Op de kaart staan wandel- en fietsroutes en allerlei activiteiten waarmee het water, de natuur en het veen in het gebied beleefd kunnen worden. Ook staan er op de kaart plaatsen waar men ‘groen’ kan overnachten en waar men kan proeven wat Groeningen te bieden heeft. De kaart is verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden en toeristische attracties en is ook online te bekijken op www.beleefgroeningen.nl.

Groeningen is het gebied op de laagveengordel in de regio Groningen-Assen, ten oosten, zuiden en westen van de stad Groningen en ten noorden van Assen. Het bestaat uit vele kleine en grote natuurgebieden, meren en omliggende landschappen. Voor dit gebied zijn ‘groene en blauwe doelen’ gesteld, waarmee overheid, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere organisaties een klimaatpositieve regio willen realiseren.

Groeningen verbindt vijf gemeenten (Westerkwartier, Noordenveld, Tynaarlo, Groningen en Midden-Groningen), de provincies Groningen en Drenthe en verschillende landschappen en natuurgebieden tot één grote blauwgroene gordel waarin stad en land in elkaar overlopen. Voor de uitvoering van Groeningen is een bestuurlijke overlegtafel opgericht waarin onder andere de deelnemende gemeenten en provincies vertegenwoordigd zijn, maar ook de Hanzehogeschool, Staatsbosbeheer en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s. Het samenwerkingsverband Regio Groningen-Assen faciliteert Groeningen.

Afgelopen week ging het Netwerk Groeningen van start, waarin partijen die actief zijn of willen worden in Groeningen elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en van elkaar leren. Een eerste zichtbare resultaat van Groeningen is de belevingskaart ‘Beleef Groeningen!’ De kaart behoort tot de negen ambassadeursprojecten uit het uitvoeringsprogramma, dat vorig jaar is vastgesteld. De samenstelling en productie van de kaart is een samenwerkingsproject tussen de organisaties Staatsbosbeheer, Marketing Midden-Groningen en Stichting Kop van Drenthe. Het eerste exemplaar werd tijdens de aftrap van het Netwerk Groeningen aangeboden aan de voorzitter van Groeningen, oud-wethouder van de gemeente Noordenveld Henk Kosters.

!