Leerlingen bij het voormalige onderduikershol beleven in 3D
wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde (foto Joost Roks).
Leerlingen bij het voormalige onderduikershol beleven in 3D wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde (foto Joost Roks).

Informatie-ochtend en excursie over oorlogstijd in Anloo

Algemeen

ANLOO - Zo’n tweehonderd leerlingen van basisscholen hebben de afgelopen tijd beleefd wat zich in de oorlog heeft afgespeeld rond Anloo. Er was voor hen een speciaal informatie- en excursieprogramma gemaakt. Op 4 mei kunnen ook andere belangstellenden meedoen aan dit programma.

Onder meer met 3D-filmpjes gingen de leerlingen terug naar de tijd dat het onder­duikers­hol in het Evertsbos in gebruik was. Geprobeerd werd de spanning van toen voelbaar te maken. Ook de inzet van parachutisten bij de bevrijding van Anloo kwam aan bod. Lucie Oosterhof vertelde hoe er ’s nachts ineens een groep parachutisten voor de deur stond. Zij was toen tien jaar. 

Het informatie- en excursieprogramma heeft grote indruk gemaakt op de bassisschool-leerlingen. In plaats van een verhaal op afstand over de oorlogstijd, werden de feiten van toen realistischer gepresenteerd en dat helpt mee om het besef te beweren dat vrede en veiligheid niet vanzelf zijn.  

Op zaterdag 4 mei is er voor alle belang­stellenden net zo’n informatie­ochtend met excursie. Zij kunnen dan zelf de 3D-beelden, de maquette en het interview met Lucie Oosterhof zien. De bijeenkomst begint om 10.00 uur in het Dorpshuis in Anloo met een presentatie en filmpjes. Het boek ‘Vergeten verzetshelden’ van Jan en Joke Benjamins over het hol en de bewoners is hier verkrijgbaar.

Na de presentatie gaat het naar de Magnuskerk waar de prachtige gedetailleerde maquette van het onderduikershol wordt bekeken. Er is precies te zien hoe dit was ingericht. Daarna wordt het onderduikershol in het Evertsbos bezocht. Wie mee wil, dient zelf fietsen of vervoer per auto te regelen.

Aanmelden voor deze ochtend kan door te mailen naar info@historischanloo.nl.