De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker.
De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Bevolkingsonderzoek borstkanker: onderzoekscentrum in Vries

Algemeen

VRIES - Vrouwen uit de gemeente Tynaarlo in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf vandaag weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot medio juli te vinden op het parkeerterrein nabij sporthal De Kamp aan de Oosterkampen in Vries.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Zodra er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Men kan ook op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen naar 050-5208899.

!