Landschapsbeheer Drenthe heeft in 2021 een recordaantal nieuwe bomen en struiken geplant.
Landschapsbeheer Drenthe heeft in 2021 een recordaantal nieuwe bomen en struiken geplant.

Landschapsbeheer Drenthe kijkt terug op succesvol 2021

Algemeen

REGIO - Hoewel 2021 nog volop in het teken van de coronapandemie stond en fysieke bijeenkomsten en evenementen niet door konden gaan, blikt Landschapsbeheer Drenthe terug op een succesvol jaar. In aangepaste vorm konden zowel de vrijwilligers als de medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe hun werk voortzetten. Zo hebben zich in het afgelopen jaar maar liefst 5732 vrijwilligers ingezet voor beheer, behoud en ontwikkeling van het Drentse landschap, heeft Landschapsbeheer Drenthe 133 adviezen gegeven voor aanplanting of landschapselementen, zijn er 3432 nestkasten geplaatst en 587 monumentale bomen onderhouden.

Met 5732 vrijwilligers is dit aantal toegenomen tot op het niveau van vo´o´r de pandemie. Het aantal actieve groepen is nog nooit zo hoog geweest. Voor de vrijwillige boerenlandvogelbeschermers meldden zich meer dan 80 gei¨nteresseerden. 420 groepen zetten zich in voor landschap en natuur. Alleen de scholen waren in 2021 minder actief in vergelijking met de periode vóór corona.

In 2021 is er een recordaantal bomen en struiken geplant. In totaal zijn er 290 verzoeken ingediend, wat neerkomt op ruim 44.000 stuks bosplantsoen. 63 bewonersinitiatieven, vrijwilligersgroepen en scholen ontvingen in 2021 bomen vanuit het project ‘Plan Boom’ en het ondersteuningsbudget als onderdeel van Streekbeheer, waardoor er in de hele provincie duizenden bomen de grond in zijn gegaan.

Erfeigenaren konden in 2021 voor het eerst in alle twaalf Drentse gemeenten een beroep doen op de Stimuleringsregeling Landschap en Biodiversiteit. De belangstelling was groot: ruim 75 deelnemers hebben van de regeling gebruikgemaakt en zich aangesloten bij een bewonersgroep.

Naast bewonersinitiatieven en vrijwilligersgroepen begeleidt Landschapsbeheer Drenthe ook scholen. In totaal kon de organisatie rekenen op de inzet van 934 basisschoolleerlingen en 383 middelbare scholieren.