Afbeelding

Tynaarlo treedt niet op tegen omgekeerde vlaggen

Algemeen

TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo zal omgekeerde Nederlandse vlaggen niet verwijderen uit het straatbeeld, ook niet wanneer deze bevestigd zijn aan gemeentelijke eigendommen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in reactie op vragen van de CDA-fractie.

Op diverse plekken in de gemeente Tynaarlo hangen omgekeerde vlaggen, als onderdeel van de boerenprotesten. Dit tot ongenoegen van CDA-fractievoorzitter Henk Middendorp. Die zegt alle begrip te hebben voor de gevoelens van woede, onmacht en uitzichtloosheid die boeren momenteel ervaren, maar dat rechtvaardigt volgens Middendorp niet het omgekeerd ophangen van Nederlandse vlaggen. ,,Het bewust verkeerd hijsen van de Nederlandse vlag is wat ons betreft een directe belediging voor de duizenden veteranen, militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht.”

Zolang de verkeersveiligheid niet in het geding komt zal de gemeente Tynaarlo omgekeerde vlaggen echter niet verwijderen, ook niet wanneer deze bevestigd zijn aan gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen en plaatsnaamborden. Het college van B en W heeft hiertoe besloten vanwege drie redenen: de diepgevoelde en breed verspreide onvrede en onrust in de samenleving, de zwaarte van het onderwerp waartegen geprotesteerd wordt (’het gaat hier niet om een procentje meer of minder in cao-onderhandelingen, maar om het algehele toekomstperspectief van een groep inwoners van onze en andere gemeenten’) en de politieke steun voor (het protest van) de boeren; ook de gemeenteraad van Tynaarlo heeft onlangs in een motie steun uitgesproken voor de boeren en daarbij zelfs uitgesproken bereid te zijn als gemeente de wet- en regelgeving te overtreden ten aanzien van evenementenvergunningen. ,,Het weghalen van de vlaggen geeft naar onze inschatting onbedoeld het signaal af dat de gemeente partij kiest tegen de boeren”, aldus het college. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat boeren en sympathisanten op een vreedzame en symbolische wijze een signaal moeten kunnen afgeven.