Het hunebed in De Strubben-Kniphorstbos tussen Anloo en Schipborg. (foto Davado)
Het hunebed in De Strubben-Kniphorstbos tussen Anloo en Schipborg. (foto Davado)

Drents icoon in de schijnwerpers tijdens de Dag van het Hunebed

Algemeen

BORGER - De jaarlijkse Dag van het Hunebed vindt plaats op zondag 21 augustus. Door extra activiteiten voor jong en oud en een kleine informatiemarkt bij het Hunebedcentrum in Borger komen bezoekers van alles te weten over de hunebedden in Nederland. Dit jaar is de opzet van de Dag van het Hunebed vernieuwd.

De programmering van de Dag van het Hunebed is voor het eerst uitgebreid met enkele activiteiten bij verschillende hunebedden in de provincie Drenthe. Bezoekers kunnen genieten van boeiende verhalen van een verhalenverteller bij het hunebed in Balloo of deelnemen aan één van de (fiets)excursies langs hunebedden met start in Borger, Emmen of Exloo. Daarnaast is de vertrouwde informatiemarkt met organisaties die zich inzetten voor de bescherming van hunebedden weer te vinden bij het Hunebedcentrum, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland. Hier vinden ook extra activiteiten plaats.

Hunebedden zijn waarschijnlijk de bekendste zichtbare prehistorische monumenten van Nederland. Ooit waren er meer dan 80 in Nederland te vinden, inmiddels zijn er nog 54 te bezoeken. Met de Dag van het Hunebed willen Stichting Het Drentse Landschap, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer en het Hunebedcentrum de bewustwording rond deze archeologische monumenten vergroten.

Het volledige programma van de Dag van het Hunebed en alle details per activiteit zijn te vinden op de website van het Hunebedcentrum: www.hunebedcentrum.eu. Voor sommige activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk.