Waterscouting Nicolaasgroep houdt ook dit jaar weer de Sintactie. (foto Waterscouting Nicolaasgroep)
Waterscouting Nicolaasgroep houdt ook dit jaar weer de Sintactie. (foto Waterscouting Nicolaasgroep)

Scouts van Waterscouting Nicolaasgroep helpen Sinterklaas

Algemeen

MIDLAREN - Leden van Waterscouting Nicolaasgroep in Midlaren bieden Sinterklaas ook dit jaar weer de helpende hand met hun jaarlijkse Sintactie.

Sinds 1967 is het vaste prik voor de leden van de waterscouting in Midlaren. Het staat het hele jaar roodomrand op de kalender: ‘Sintactie’. Het begint standaard met de Pietentraining. Alle leden komen bij elkaar om te leren over het Sinterklaasfeest. Hoe gedraagt Piet zich? Hoe maak je als Piet contact met kinderen en hoe zorg je ervoor dat de kinderen het leuk hebben? Tijdens de laatste oefenrondes gaan zelfs de onervaren leden onbevreesd de oefenruimte in samen met de Sint.

Sinterklaas neemt anno 2022 geen kinderen meer op schoot, de Pieten strooien geen pepernoten meer in het rond maar vullen wel de schoenen onder de rafel. Pieten hebben roetvegen en soms gewoon blond haar. ,,Het Sinterklaasfeest is in beweging, maar dit is goed”, zegt Vincent Kuiper, een van de organisatoren van de Sintactie. ,,Wij zijn een moderne jeugdverenging en doen elke zaterdag ons best om met onze leden een leuke tijd te hebben. Eigenlijk is dit tijdens Sinterklaas niet anders. We zijn actief bezig met de trends en kijken ieder jaar het Sinterklaasjournaal.”

Het scoutinggebouw van Waterscouting Nicolaasgroep wordt jaarlijks omgetoverd in een heuse Sinterklaascentrale. Vaders en opa’s van leden transformeren tot Sinterklaas, moeders en oudere leden rijden de Sint en zijn knechten rond. De scouts verzorgen zo jaarlijks bij meerdere bedrijven en bij veel huishoudens in een straal van 20 kilometer om Zuidlaren voor de kers op de Sinterklaastaart. De opbrengst van de Sintactie komt ten goede aan de vereniging: hiermee worden de boten onderhouden en wordt gespaard voor de nieuwbouw aan het Zuidlaardermeer. Boeken kan via sinterklaasgroningen.nl.