Afbeelding

Ruim 33.000 bomen de grond in voor groener Drenthe

Algemeen

REGIO - Plan Boom en Landschapsbeheer Drenthe leveren dit najaar aan ruim 150 grondeigenaren, groene initiatieven en vrijwilligersgroepen ruim 27.000 bomen en struiken. Ook Het Drentse Landschap zet 6000 bomen in de grond. Daarmee komt de ‘bomenteller’ van Plan Boom in Drenthe op ruim 123.000 bomen te staan.

Veel groepen, initiatieven en bewoners steken de komende weken de handen uit de mouwen om de provincie van meer bomen te voorzien. De aanplant van al dat groen maakt de omgeving schaduwrijker en koeler, bomen en struiken slaan CO2 op en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit en landschapskwaliteit in Drenthe.

Het bosplantsoen en de laan- en fruitbomen die de 151 groepen en grondeigenaren dit najaar aanplanten zijn inheems, (bij voorkeur) autochtoon en passend bij de streek. Dit wil zeggen dat het plantgoed van Nederlandse herkomst is, geschikt is voor de bodemomstandigheden en thuishoort in het karakteristieke Drentse (cultuur)landschap.

Onder de noemer ‘Streekbeheer’ ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe bewoners- en vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor de vergroening van hun eigen woon- en leefomgeving. In verschillende Drentse gemeenten maken deze groepen aanspraak op het zogenaamde ondersteuningsbudget, van waaruit ze beplanting en advies krijgen van Landschapsbeheer Drenthe. Daarnaast ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe ook particulieren bij het natuurvriendelijk maken en/of (her)inrichten van hun erf via de Stimuleringsregeling.

Met het project Plan Boom werken de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap met vele partners aan de aanplant van 1 miljoen extra bomen in Drenthe. Daar is alle hulp bij nodig. Particulieren, bewonersinitiatieven, groepen, scholen en bedrijven kunnen allemaal meehelpen. Meer informatie over het project is te vinden op www.planteenboomdrenthe.nl.